1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

EK voetbal in Superkwaliteit

Discussie in 'Digitale TV - Zenders' gestart door John², 5 apr 2008.

Niet open voor verdere reacties.

 1. Hear, hear !
  helemaal met je eens Eric. Hoe meer er gerommelt wordt met een beeld des te slechter wordt het, da's een duidelijke zaak. Daarbij vindt ik persoonlijk dat 720 nog steeds niet echt HD genoemd mag worden. ik zou opteren voor XD ( Xtended Definition ) maar ja, zo werkt het helaas niet denk ik.

  Zou mij niets verbazen als het probleem met de uitval e.d. iets te maken heeft met een signaal wat 1080i aangeeft maar inhoudelijk 720 is ? Zou dat kunnen ( of andersom )

  Grt,

  LaserTV
   
 2. Hi Lots,

  Ik het hier een pioneer plasma 40 inch met 100 hz beeld en de samsung HD ontvanger en ook ik hem smearing....ik heb overigesn zelf het idee dat die smearing eerder uit de camera's komt - of hun onvermogen om snel te focussen- .

  Als we naar de meeste andere HD zenders kijken zijn dat veelal vrij rustige langzame beelden ( behalve de races op HDNL ) , door die langzame beelden heeft de camera genoeg tijd om scherp te stellen, echter nu bij de HD cams bij het voetbal wordt het veel irritanter door de hogere linerate en de trage focussering.

  Ik weet niet welk merk cam's ze gebruiken, maar heb in de gewone gebruikerscameras die men overal kan kopen ook deze problemen gezien, met name bij Sony en Canon, Panasonic heeft dat dus niet.

  Just my 2 cents...

  LaserTV
   
 3. Het ligt sowieso niet aan de camera's, want de slowmotion beelden (en dan bedoel ik die van de normale camera's, niet van de speciale super-slowmotion camera's) zien er wél gewoon superscherp uit en die zouden anders ook last van smearing moeten hebben. Ik denk dat het op locatie gewoon in 1080p gedraaid wordt, dan hebben ze met slowmotion beelden immers ook nooit problemen.

  Een zekere mate van bewegingsonscherpte heb je inderdaad altijd als je interlaced materiaal omzet naar progressive, maar het valt bij de beelden van het EK wel héél erg op. Als ik switch naar Nederland 1 SD is het probleem veel minder, al is de beeldscherpte daar per definitie minder waardoor het wellicht ook minder opvalt.

  Volgens mij kan het aan twee dingen (en wellicht een combinatie van beide) liggen:

  -De deinterlacer die gebruikt wordt om van 1080i 720p te maken.
  -De instellingen van de MPEG4 encoder die er wellicht opzettelijk voor zorgt om het beeld bij snelle bewegingen wat te vervagen om zo compressieartefacten te voorkomen.

  Ik ga zo even wat sceenshots online gooien van beelden we de gecaptured hebben dit weekend, ik zal de link hier posten.
   
 4. Re:

  Wat mag ik onder power cycle verstaan? De stekker even uit het stopcontact halen?
   
 5. yep..
   
 6. Even een misschien wel domme vraag stellen, maar moet er bij de conversie van 1080i naar 720p wel ge-deinterlaced worden? 1080i bestaat uit 25 frames per seconde, met in elk frame 2 fields met in elk field 540 lijnen. Totaal 50 fields per seconde. 720p bestaat uit 50 frames per seconde, met elk frame (=1 field) 720 lijnen.

  Als je hier kijkt bij example 8 en 9 mapt elk field van 1080i op een frame van 720p. Er moet van 540 lijnen dan telkens 720 lijnen gemaakt worden, maar de-interlacen hoeft niet, en er hoeven ook geen lijnen weggegooid te worden. (Horizontaal zal je natuurlijk wel resolutie verliezen omdat je van 1920 naar 1280 gaat.)

  Wat zie ik over het hoofd?
   
 7. Deze methode wordt blijbaar niet gehanteerd, want het beeld ziet er bij stilstand prima uit. Als er slechts 540 lijnen uit verschillende fields gebruikt zouden worden, zou dit vast tot onrustige en lage-resolutie beelden leiden.

  Op zich wel een interessante vraag hoe er nu precies geconverteerd wordt. Ik neem aan dan met 1080i50 binnen krijgt. Dit kan dan “Single Frame” zijn (beide fields uit dezelfde tijdsframe), of niet. Als je het vervolgens zuiver doet, kun je hier maximaal 720p25 van maken. Wordt dit dan verstuurd? Of worden 2 progressive frames herhaald om hier 720p50 van te maken?

  Hoe het ook zij, zodra de camera pant zie je van alles mis gaan bij de beweging. Ik ervaar het als “stotterende” bewegingen. Anderen blijkbaar als smearing. Wellicht hangt dit van de display techniek af (LCD, CRT, Plasma), van de display processing, of van de beeldschermdiagonaal / kijkafstand.
   
 8. En zijn qua deinterlacing inderdaad meerdere wegen die naar Rome leiden. Tijdens het WK in 2006 werd wél een dergelijke methode gebruikt, met als gevolg weinig of geen beweginsonscherpte. Nadeel hiervan is dat je per 720p beeld feitelijk put uit slechts één 1080i field dat uit 'maar' 540 beeldlijnen bestaat en dat kleine details kunnen gaan trillen omdat de informatie uit twee opeenvolgende fields niet overeen komt. Onder andere Silicon Optics maakt uitstekende deinterlacers, zowel voor broadcast apparatuur als voor high-end consumentenelectronica. Meer informatie over hun deinterlace algoritmen lees je hier:

  http://www.hqv.com/technology/index1/deinterlacing.cfm?CFID=15445630&CFTOKEN=59562201

  EDIT: Voor zover ik weet gebruikt Technicolor Axon HXH21 crossconverters om HD signalen om te zetten. Die HXH21 beschikt over een HQV Realta processor, die dus betere resultaten moet kunnen laten zien dan nu het geval is. Wellicht een kwestie van softwareinstellingen?

  Ik heb op onze site wat screenshots geplaatst, waarbij je vooral bij de laatste paar screenshots duidelijk kunt zien dat er nu van een field-blend algoritme gebruikgemaakt wordt om het 1080i signaal te deinterlacen.

  http://www.hardware.info/nl-NL/news/ymickpqZwpyacJY/Nederland_1_HD_van_start_met_EK_voetbal/
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 9 jun 2008
 9. Mooie screenshots geven het probleem goed weer. Dat bitrate grafiekje is van het satelliet signaal toch? Dat wordt pas duidelijk als je het artikel leest, in het plaatje staat wel iets van satelliet maar is niet meteen helder.
  Verder zeg je nog "alleen de analyses op locatie met onder andere Jack van Gelder zijn niet in HD beschikbaar" Volgens mij wordt "NOS Studio Sportzomer" met Jack van Gelder gewoon in HD opgenomen en doorgegeven. Het enige wat SD is, zijn volgens mij de interviews met bijvoorbeeld Tom Egbers aan de rand van het veld.

  Nu hoop ik alleen nog dat Steve zijn keynote (die begint om 19:00) op tijd afgerond heeft voordat Nederland aftrapt.
   
 10. Dan mogen ze wel een betere HD camera gebruiken bij dat Studio Sportzomer, want het ziet er gewoon uit als SD. (Lees: het is SD)
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina