1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Verschillen tussen kabeldecoders

Discussie in 'Digitale TV - Irdeto ontvangers' gestart door Jansen!, 29 mrt 2008.

Niet open voor verdere reacties.
 1. We hebben al enige tijd twee Digi1 (@Home) kabeldecoders. Eén voor een JVC 32" 100 Hz lcd en de ander voor een Panasonic 42" plasma en ik vind het beeld eigenlijk bij beide schermen niet meer dan acceptabel.
  't Is niet slecht, maar echt scherp is het niet. Via een hd-dvd speler is het beeld echter wel bijzonder mooi, haarscherp en vooral bij de plasma indrukwekkend.
  Vorige week kom ik bij m'n ouders die net een Panasonic 32" hd-ready lcd-tv (qua specificaties bijna identiek aan mijn JVC) hebben gekocht in combinatie met een Samsung decoder en ik moest er even bij gaan zitten.
  Een veel scherper beeld! Bij alle zenders. En dat met de standaard "dropveter" scartkabel.
  Ondanks dat alle winkeliers me hebben bezworen dat er geen verschil in beeldkwaliteit tussen de diverse decoders is, heb ik toch het gevoel dat dit wel degelijk het geval is.

  Hebben julie hier een verklaring voor? Alle apparaten hebben overigens afgeschermde Hirschmann bekabeling en hoogwaardige scartkabels. Signaalsterkte is bij beide decoders 100%, signaalkwaliteit 82%. Ruim voldoende voor een uitstekende signaalverwerking lijkt me.

  Er wordt op beide schermen de geadviseerde scart-ingang gebruikt: scart 1.
  Bij de menu's van mijn tv's heb ik allerlei instellingen uitgeprobeerd: wel/geen mpeg-ruisonderdrukking, wel/geen automatische kleurbalans, beeldscherpte aanpassen, etc. zonder bevredigend resultaat.
  Uitschakelen van bovengenoemde filters geeft nog het "beste" resultaat.
  Ik denk soms dat ik naar een analoog signaal kijk. Vooral veel ruis (altijd rond logo's), lichte onscherpte, etc.
  Terugbrengen van de decoders naar de winkel is geen optie meer, omdat ze al een paar maanden in gebruik zijn.
  Natuurlijk kan ik een andere decoder aanschaffen, maar wie garandeert me dat het dan wel goed is? Bovendien groeit het geld me bepaald niet op m'n rug.

  Kortom: ik baal behoorlijk, vooral omdat ik weet dat het wel goed kan. Een (hd-)dvd kijk ik met plezier, maar tv is niet echt meer aan me besteed. Het analoge beeld op m'n 37 cm crt vind ik beter.
   
 2. Doman

  Doman Forum Member

  Berichten:
  2.675
  Ziggo:
  Internet & Televisie
  Gebied:
  fZiggo
  Meer...
  Lid geworden:
  20 sep 2005
  Het lijkt er toch sterk op op dat je naar een composiet signaal zit te kijken inplaats van RGB.?
  Nogmaals de vraag of je verschil in beeld/scherpte ziet als je schakelt tussen RGB en composiet op de DIGI1?
  Het verschil tussen deze instellingen moet toch in ieder geval duidelijk zichtbaar zijn, anders is er waarchijnlijk toch een probleem met de gebruikte scartkabel?
   
 3. Om zeker te zijn dat het echt aan de Digi-1 ligt zou ik jouw ontvanger eens meenemen en kijken of die daar ook een slechter beeld veroorzaakt dan de eigen ontvanger. Dan weet je gelijk of je het in iets anders moet zoeken zoals The_Doman ook al schrijft.
   
 4. Alles volgens het boekje aangesloten en ingesteld, dus RGB. Ik zal proberen de ontvangers (of schermen) eens om te wisselen.
   
 5. Doman

  Doman Forum Member

  Berichten:
  2.675
  Ziggo:
  Internet & Televisie
  Gebied:
  fZiggo
  Meer...
  Lid geworden:
  20 sep 2005
  Ja dat zal best.
  Maar het gaat er nu juist om of je verschil ziet tijdens het schakelen tussen RGB en composiet op de DIGI1!
  Het kan best zijn dat de TV helemaal geen RGB signaal ontvangt? (slechte kabel, verkeerde DIGI1 SCART connector gebruikt?)
  Vandaar deze vraag nogmaals!
   
 6. RGB geeft nog het "beste beeld", CVBS (ik neem aan dat de C voor Composiet staat) is nog onscherper.
  Bij beide tv's is een goede scart-kabel op de juiste connector aangesloten, dus ik vermoed dat toch de Digi1 de boosdoener is.
  Zoals gezegd met een hd-dvdspeler (en ook met gewone dvd's) is het beeld haarscherp.
  Bij de decoder is vooral veel Gibb-effect/mosquito noise en posterisatie (vooral goed zichtbaar bij Net5) aanwezig. Voor een omschrijving zie http://www.dvd.nl/achtergrond.php?id=13&page=1.
   
 7. Sorry, flauw en off-topic, maar kan het niet laten: mooi beeld via HD-DVD heb je niet zoveel aan als er geen content meer voor komt. Toch maar inruilen voor een BluRay ;-) ?

  On-topic:de symptomen klinken erg als geen RGB gebruikt, naast de instellingen kan dit idd zijn dat je de verkeerde SCART ingang van de TV gebruikt (sommige TVs hebben alleen RGB input op één van de SCART ingangen) of een SCART kanel die het niet ondersteund. Al eens een andere SCART en andere SCART ingang op de TV geprobeerd?
  Maar zie dat je dit eigenlijk al geprobeerd hebt, dan wellicht idd toch de decoder.
   
 8. Ook even off-topic: Nee hoor, voorlopig geen BlueRay in huize Jansen. De Toshiba-speler heb ik voor weinig geld kunnen kopen en hij wordt voornamlijk voor het afspelen van normale dvd's gebruikt en deze worden fantastisch ge-upscaled.

  En weer on-topic: zou het kunnen dat het @Home-signaal fluctueert en dat de decoder daar moeite mee heeft? De kwaliteit verschilt namelijk. Meestal is het als boven beschreven, maar soms (en vooral 's avonds) is er een duidelijke toename van scherpte en afname van allerlei verstoringen.
   
 9. Op dit moment staat de decoder bij de leverancier.
  Ter tijdelijke vervanging een Samsung DCB-9401R meegekregen. Ook niet geweldig, maar wel zichtbaar beter dan de Digi1.
   
 10. Persoonlijk vind ik de Digi1 echt te brak om op de markt toe te laten. Je hebt nog mazzel dat die van jou niet doorgebrand is omdat ie veels te warm werd.

  Meestal hoor je dat de oude Panasonic nog het beste beeld geeft van de SD ontvangers, helaas dat de rest van de software zo slecht werkt in dat apparaat. :)
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina