1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Ned.1,2,3 in 2009 in HDTV

Discussie in 'Digitale TV - Zenders' gestart door gkvk, 28 mrt 2008.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Oh ja? Ooit van mbaff of paff gehoord ?

  Maar daar zie ik downscale (bron was niet 720p) en weer upscale (mijn tv) artifacts.

  mbaff/paff

  720p zou ik alleen doen als de bron 720p is.
  FOX (maar die gaat binnenkort om) en film1/sport1 ken ik van hun 720p uitzendingen, en om nou te zeggen dat dat het summon is qua kwaliteit.....
  Alle kwaliteits content providers zoals SKYHD/HDNET zenden niet uit in 720p. helaas is SKYHD moeilijk te krijgen in .nl (maar wel mogelijk) en HDNET helemaal niet (US), anders wist ik het wel.

  Dat komt omdat de BBC professioneel is omgegaan met haar HD test. Zie ook het volgende document waarin zij eisen stellen aan het materieel dat zij aangeleverd krijgen van productiebedrijven:
  http://www.bbc.co.uk/guidelines/dq/pdf/tv/hd_delivery_v01_09.pdf
   
 2. i.t.t. nederland volgt de BBC dus niet de EBU die simpelweg had gezegd dat 1080i beter was dan 720p, maar dat werd dus een conversie tijdens euro 2008 en dat was desastreus.

  Eigenlijk zou het HD logo voor broadcasters bescherm moeten worden door alleen gebruikt te mogen worden voor bitrates >16Mbits

  Dat zou een kwaliteitseis worden voor kabelaars. Want als je toch 16Mbits moet gebruiken kun je t net zo goed netjes doen.

  Ik heb trouwens begrepen dat na de Olympics, Technicolor samen met de NPO en de kabelaars overlegd hebben, mogelijk over de conversie slagen en de bitrates, helaas niets over de uitkomst gehoord.

  ps ik ben ook maar een leek, dus please don't shoot me.....
   
 3. Zullen we ontopic blijven...

  Iemand die al meer weet over wanneer Ned1, 2 en 3 HD van start gaan? :D
   
 4. Eind eerste kwartaal 2009 was de aankondiging
   
 5. 720p of 1080i?

  Altijd goed voor felle discussies.

  Na zelf wat met diverse sources gestoeid te hebben moet ik toch voor 1080i kiezen. Waarom?

  Het gaat om de frequentie. Officieel is het 1080i50 en 720p50. Het tweede getal staat voor frames/s. Ik ben echter nog nooit content tegen gekomen die echt p50 is. In de praktijk is de 720p content maar 25 progressieve frames met een vlaggetje om de frame rate te verdubbelen (dit heet een 2:2 pulldown). Dus 720p25 ingepakt als 720p50 signaal. Alle filmateriaal is bv native 24 frames/s , wat in eruopa 4% versneld wordt om op 25p uit te komen.
  1080i content daarentegen is 50 halve frames/s. Je LCD beeldscherm / decoder deinterlaced dit naar 50 hele frames/s en kan dit behoorlijk goed doen. Indien de source 25 frames progressive was (verdeeld over 2 halve frames) kan die dit zonder enig verlies terugbrengen naar de originele frames (dit is mbaff). Indien de source wel interlaced was heb je een vloeiender beeld als bij 25p en (indien de deinterlacer goed werkt, met motion detection) komen de losse beelden aardig in de buurt van hoe ze bij 50P geweest waren. Een goede deinterlacer construeert namelijk hele stilstaande beelden van 2 opeenvolgende halve beelden door een bewegignstransformatie op de ene los te laten. Z kan het veld (stilstaand) volledig gereconstureerd worden en is alleen de bal (bewegend) in halve resolutie.

  Oftewel bij stilstaande beelden is de kwaliteit even goed als bij progressief en bij bewegende beelden heb je 2 maal zoveel temporele informatie en dus vloeiender beeld. Originele 25p progressieve content kan foutloss ingepakt worden.

  e.e.a is wel afhankelijk van het goed zetten van allerlei piefjes door de aanbieder van de content. Daar gaat het nog wel eens mis. En natuurlijk de kwaliteit van je deinterlacer. Als dat alleen een line doubler is....

  Ik heb eea ook uitgeprobeerd met en videocamera die interlaced en progressief kan opnemen. Progressief blijkt dan ook 25 frames te zijn en ziet er minder uit als interlaced op een goede TV. Domweg omdat je bij een stilstaand beeld vrijwel even veel spatiele informatie hebt en bij een bewegend beeld meer temporele informatie in de interlaced stand.

  Interlaced is mi dus ook een goede methode om bandbreedte uit te sparen. Immers een i50 signaal kan ruwweg 50% kleiner zijn als een echt p50 signaal en is even groot als een p25 signaal met meer temporele resolutie in ruil voor een klein verlies aan spatiele resolutie (bij objecten die het menselijk oog toch al niet zo geod waarneemt, nl bewegende objecten) .


   
 6. @exroosje;

  Dus als ik het goed begrijp geeft mijn TV HD beelden weer in 1080p op 25 beelden per sec? hij zet dus het interlaced materiaal van 50hz om in progressive beelden van 25hz? ant zodra ik bijv. Discoery HD (en de andere HD kanalen) kijk zie ik staat 1080/25 als ingangs bron.

  Ik ben trouwens in het bezit van een Sony 40w4000 i.c.m. een Alphacrypt module
   
 7. hdtv

  Vergeet het maar,dat is helemaal nog niet bekent.
  In januari zou ned 1,2,3 in hd gaan uitzenden,dit is tot nader bericht uitgesteld,omdat er te weinig hd ontvangers zijn.
  Wanneer er mee wordt begonnen? wie weet !!!!!!

  Ed.
   
 8. Onzin. Zowel tijdens de Nederland 1 HD tests afgelopen zomer als bijvoorbeeld bij Sport 1 HD is het signaal echt gewoon 720p50, zonder dubbele beelden. Dat sommige consumentencamcorders in 720p modus slechts met 25 beelden per seconde werken zegt niets over hoe broadcastsignalen in elkaar zitten.

  Het grote voordeel van 720p is juist dat de temporele resolutie hoger is dan bij 1080i, mits het bronmateriaal progressive is. Het probleem tijdens de Nederlan 1 HD tests afgelopen zomer was juist dat het inkomende 1080i signaal bij Technicolor werd omgezet naar 720p, waardoor veel informatie verloren ging. In zo'n geval is het beter om gewoon 1080i door te geven, wat de publieke omroep vrijwel zeker ook zal doen als Ned 1, 2 en 3 in HD beschikbaar komen deze zomer. Heel de nieuwe uitzendstraat werkt namelijk op 1080i, en dus zou het vreemd zijn om het signaal voor broadcast weer te converteren naar 720p.

  2/2 Pulldown is overigens weer wat anders, dat is een manier om progressive content uit een interlaced stream zonder kwaliteitsverlies weer progressive te maken. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij Film 1 HD: Filmmateriaal is progressive maar wordt als 1080i uitgezonden. Een TV of settopbox met 2/2 pulldown ondersteuning herkent dat twee fields van het 1080i signaal hetzelfde filmframe bevatten, en voegt deze twee middels weave deinterlacing weer samen. Voor films maakt het hierom feitelijk niet uit of je ze in 1080i of 1080p (als dat al zou kunnen) uitzendt, door 2/2 pulldown wordt gaat er geen informatie verloren.

  De introductie is uitgesteld omdat er problemen waren met de uitzendstraat, niet omdat er te weinig ontvangers zouden zijn.
   
 9. @Eric,

  Heb jij misschien een idee hoe dat zit met de melding 1080/25 bij HD materiaal zoals discovery HD en national geographic HD??
   
 10. Ja, dat is de manier waarop Sony weergeeft dat het om een 1080i signaal gaat, bij 1080p geeft de TV 1080/50 of 1080/60 weer. Niets om je zorgen over te maken.
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina