1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Ned.1,2,3 in 2009 in HDTV

Discussie in 'Digitale TV - Zenders' gestart door gkvk, 28 mrt 2008.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Naar verluidt kost een analoge zender acht keer zoveel ruimte als één digitale zender.
   
 2. Dan vereenvoudig je iets teveel. Een analoge zender kost altijd evenveel bandbreedte, namelijk 8 MHz. Dat is een vast gegeven voor PAL.

  Bij digitaal zijn er meer parameters waarmee je kan spelen. En daarmee verandert ook het aantal digitale zenders dat op de plek van een analoge zender kan.

  In de ruimte van een analoge zender past ook een transport-stream. Op dit moment gebruikt Ziggo QAM64, wat betekent dat daar 38Mbit/sec aan data overheen kan. Voor de hoge kwaliteit zenders (zoals Ned1,2,3, en de commerciële zenders van SBS en RTL) wordt een bitrate gebruikt van ongeveer 8 Mbit. Dan is er in een stream maar ruimte voor 4 TV-zenders. De rest kan je gebruiken voor een paar radiozenders.

  Ziggo kan er ook voor kiezen om QAM256 te gebruiken. Dat is gevoeliger voor storingen, dus moet er betere kwaliteit aansluitmateriaal gebruikt worden. Dan is er wel 50 Mbit per stream beschikbaar. En sommige zenders worden met bitrates van 3 Mbit (of minder!) doorgegeven. Dan kan je er zomaar 15 op een stream kwijt...

  De vraag van TipX is ook te lezen of er in de huidige streams nog ruimte is voor extra HD-zenders. Het begint redelijk vol te raken, maar in de onlangs in gebruik genomen stream 26 zitten op dit moment 2 HD-zenders in test (kan natuurlijk niet zien welke zenders dat zijn, maar denk experimenten met publieke omroep in HD). Dus voor die zenders is er ruimte. En ook in stream 18 lijkt nog zo'n 14 Mbit over te zijn, dus met wat passen, schuiven en meten zou daar ook een HD-zender bij kunnen. Maar dan houdt het waarschijnlijk wel op.
   
 3. Klopt, de exacte details wist ik niet, daarom zei ik het ook niet "het is zo" maar "ik heb gehoord/begrepen dat" in beetje archaïsch taalgebruik.
   
 4. Ook in juni nog geen HDTV bij publieke omroep

  De geruchten dat eind volgende maand wellicht een start zou worden gemaakt met HDTV bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) blijkt uit de lucht gegrepen. Een start van de HD kanalen voor de zomer is dan ook niet aan de orde.

  Kees Noort, die bij de NPO onder andere belast is met de distributie, haalt in een reactie aan Totaal TV een dikke streep door het gerucht dat de NPO op korte termijn gaat starten met de verspreiding van de drie publieke HD kanalen. “In juni zullen we nog niet starten met HDTV uitzendingen” is de harde doch realistische conclusie van Noort. Wanneer de NPO wel in HD gaat uitzenden kan Noort niet zeggen. Hij verwijst hierbij formeel naar het persbericht dat de NPO op 26 februari met betrekking tot het uitstel van de start van HDTV bij de NPO heeft doen uitgaan. Hierin wordt een uitstel voor onbepaalde tijd kenbaar gemaakt.
  De NPO werkt overigens, samen met de leverancier van de benodigde apparatuur, wel hard aan het technisch mogelijk maken van HD uitzendingen. “Er wordt nog volop gewerkt aan het gereedmaken van de nieuwe eindregies. De ingebruikname daarvan is een voorwaarde om HDTV te kunnen uitzenden” beschrijft Noort de op dit moment nog voortdurende werkzaamheden. In ieder geval wordt duidelijk dat de NPO ook dit jaar het zangfestijn Eurovisie Songfestival niet in HD kan gaan uitzenden. Alleen HD kijkers die via de satelliet naar digitale televisie kijken kunnen deze week in de best mogelijke beeld- en geluidskwaliteit hiervan genieten. De beide halve finales en de finale zijn op de Vlaamse HD zender Eén HD te zien dat in Nederland alleen door CanalDigitaal wordt doorgegeven in het HD zenderpakket. De finale op zaterdag 16 mei is tevens ongecodeerd via BBC HD op de Astra2 satelliet op 28,2 graden oost te zien. Daarbij moet wel worden gezegd dat, ondanks dat deze zender in Nederland goed te ontvangen is, het hier gaat om uitzendingen die specifiek bestemd zijn voor het Verenigd Koninkrijk.

  Bron: http://www.totaaltv.nl/?action=nieuws&id=2020
   
 5. Haal maar lekker je oude crt terug van zolder want HD komt toch niet voor 2015 ;)

  De VRT was al volledig overgestapt op 16:9 rond 2001, in NL was dat rond 2007. Zelfde gaat 100% zeker met HDTV gebeurden. VRT is vorige jaar begonnen, dus rond 2015 krijgen wij HD. De NPO heeft moedwillig dwars gelegen met het invoeren van 16:9 door bijv. het WK2006 express de verknallen door het beeld in 4/3 om te zetten. HDTV zullen ze ook echt alles aan doen om dat te laten mislukken.
   
 6. Ik zeg ook mijn HD pakket ook op bij ziggo, het aanbod blijft waardeloos..... oke... ze kunnen er niks aan doen dat NPO dit nog niet voor elkaar kan krijgen, maar ze kunnen wel meer HD zenders doorgeven.... (zoals caiway) ik stop mijn abbo totdat ik vind dat ze een acceptabel HD-aanbod leveren. Wil best meebetalen aan de ontwikkelingen daarvan, maar het duurt me nu allemaal wat te lang bij ziggo.....
   
 7. zwaar teleurstellend allemaal, en bedroevende communicatie
   
 8. gelukkig is er nog niet echt meerwaarde aan de publieke omroepen in hd kwaliteit, er zou namelijk erg weinig in daadwerkelijk (native) HD worden uitgezonden. Verwacht dat de commercielen ook redelijk snel met HD gaan komen (SBS had al Net5HD aangekondigd voor het najaar) Dat is natuurlijk veel aantrekkelijker, net5 zend veel series uit de v.s. uit dus bijna alles zal dan in HD te zien zijn. Ook hoop ik op RTL HD maar die kunnen natuurlijk niet achter blijven als SBS met HD begint.
   
 9. Doman

  Doman Forum Member

  Berichten:
  2.675
  Ziggo:
  Internet & Televisie
  Gebied:
  fZiggo
  Meer...
  Lid geworden:
  20 sep 2005
  Ik begrijp ook niet waarom de NOS niet eerst begint met één apart HD kanaal net zoals de BBC (en VRT) doet.
  Er moeten weer zonodig 3 HD kanalen tegelijk waarvoor nog lang niet genoeg HD materiaal beschikbaar is.

  Misschien heeft het uitstel ook wel te maken met de CI+ invoering van Ziggo?
  Wie weet wat er zich allemaal achter de schermen afspeelt.
   
 10. Even wat muziek zenders weg (10 is echt te veel!!), turkse zenders e.d minder en Regionale zenders regionaal houden.
  En voila daar is de ruimte voor de HD zenders
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina