1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Eurosport Int. gaat in HD uitzenden

Discussie in 'Digitale TV - Zenders' gestart door AW78, 17 mrt 2008.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Jij verwart het verschil tussen SD en HD met het verschil tussen analoog en digitaal. Bij analoge tv zit het teletext signaal gecodeerd in een paar beeld lijnen (zeg dit vast niet helemaal goed maar komt er wel op neer). Voor teletext bij digitale tv wordt er gebruikt gemaakt van DVB-TXT, dit moet je als het zelfde zien als de de verschilde audio streams en ondertitels die bij een digitale zender kunnen zitten.
  Het maakt niets uit of deze DVB-TXT toevoeging nu aan een SD of HD beeldstream worden gekoppeld. Misschien kan digitalekabeltelevisie dit beter uitleggen maar teletext is gewoon mogelijk bij digitale tv en en of het nu HD of SD is heeft daar niets mee te maken.
  Veel digitale set top boxen coderen het DVB-TXT signaal in het beeld dat ze naar de TV sturen waardoor de teletext van je tv gewoon blijft werken.

  Als je er meer over wilt weten moet je eens kijken naar het volgende document: EN 300 472: "Digital Video Broadcasting (DVB); Specification for conveying ITU-R System B Teletext in DVB bitstreams". Known as (DVB-TXT).
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 5 jun 2008
 2. Dat heeft daar wel mee te maken.
  SD gaat via een SCART kabel en HD uitsluitend via HDMI. En met het HD signaal dat via HDMI binnenkomt kan geen teletext meegestuurd worden.
   
 3. Dan maak je toch gewoon gebruikt van de teletext decoder van je set top box i.p.v. die in je TV? En jij hebt je HD decoder zowel via SCART als HDMI aangesloten?
   
 4. Je kunt overigens gewoon beide kabels aansluiten. Als je dan teletekst wilt kijken dan schakel je even op je scartaansluiting over 8-)
   
 5. Snap ik, het klikt alleen zo verdomt efficiënt :wink:. Gebruik maken van de teletext functie van de STB lijkt me dan handiger, heb je allen de HDMI nodig. Maar om terug te komen op de oorspronkelijke discussie, teletext is gewoon mogelijk bij binnen de DVB specificatie en dus mogelijk bij zowel SD als HD zenders... toch... digitalekabeltelevisie...?
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 5 jun 2008
 6. Nog één keer dan:
  Via HDMI wordt geen teletext meegestuurd, dus zonder SCART kan het niet!!!

  Nu duidelijk...? :roll:
   
 7. Sorry maar ik wil geen ruzie of zo maar jij berijpt mij helaas niet, waarschijnlijk leg ik het niet goed uit. Teletext bij digitale televisie wordt verstuurd als data via DVB-TXT (zit dus niet in het beeld zoals bij analoge televisie). Deze teletext data wordt door de meeste set top boxen ontleed en aan het uitvoer signaal toegevoegd (net zoals bij analoge televisie). Zo kunnen mensen op de teletext knop van hun televisie kunnen drukken zoals ze dat in het analoge tijdperk gewent waren. Dat dit via HDMI niet werkt neem ik zo van je aan (geen eerste hand ervaring mee).

  Echter een STB kan deze teletext data ook zelf zichtbaar maken. De teletext pagina wordt door de STB in het beeld gezet dat naar de televisie wordt verstuurd (net als de on screen display informatie als je zapt bijvoorbeeld). De televisie weet dus niet dat hij teletext weergeeft, deze geeft gewoon het signaal van de HDMI of SCART ingang weer en dat is op dat moment een plaatje van een teletext pagina. De teletext decoder van de televisie komt er dus niet aan te pas en het maakt dus niet uit dat het teletext signaal niet via HDMI wordt verstuurd. Kijk maar eens naar deze review van de Samsung SD ontvanger. Daar zie je hoe de STB de teletext pagina toevoegt aan het signaal wat de televisie alleen maar hoeft weer te geven.

  Denk je dat de mensen met een Samsung HD ontvanger welke enkel via HDMI is aangesloten geen teletext kunnen kijken? Jij hebt nu toch teletext bij de digitale SD zenders, waarom zou dit bij een HD zenders dan niet kunnen? Nogmaals teletext is bij digitale televisie een datastroom welke door de STB zelf zichtbaar gemaakt kan worden.

  Daarnaast weet ik echt wel wat ik zelf heb gezien. Dat er op het signaal van Nederland 1 HD teletext informatie zat welke de volgende dag weer was verdwenen. Waarschijnlijk zijn ze gewoon aan het testen bij Ziggo of het NOB. Teletext bij en digitale (HD) televisie is technisch mogelijk en kan gewoon door een HD STB worden weergegeven ook al is deze alleen via HDMI aangesloten.
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 5 jun 2008
 8. Geen ruzie maken, jullie hebben allebei gelijk....

  Zoals Cyzor al schreef, bij analoge TV maakt teletext gebruik van onzichtbare beeldlijnen en zit 'verstopt' in het gewone beeldsignaal. Voor digitale doorgifte werkt dat niet, omdat het beeld gecomprimeerd wordt met MPEG, en dat overleeft de teletekst data niet. Maar nou is teletekst toch al digitaal, dus het is vrij makkelijk om daar een aparte datastroom voor toe te voegen, net als voor geluid.

  Uitzenden van teletext kan dus ook bij HDTV (je kan volgens mij zelfs een teletext-service doorgeven zonder daarbij een TVsignaal uit te zenden :eek: )

  Als je de decoder gebruikt om teletext te kijken is er niets aan de hand, want dan gaat teletextbeeld als 'plaatje' via SCART of HDMI of component naar je TV. De decoder heeft er al een beeldsignaal van gemaakt.

  Wat de decoder ook doet bij de SCART uitgang is het teletext weer verstoppen in de ongebruikte beeldlijnen. Dan kan je de teletext-functie van je TV gebruiken. Maar dat werkt niet via HDMI, zoals AW78 terecht opmerkt.
   
 9. Er zit nu weer teletext bij het Nederland 1 HD signaal en EPG informatie! Ik heb er even een filmpje van gemaakt voor het geval ik niet wordt geloofd :wink:. Sorry voor de bizar slechte kwaliteit, ik heb op dit moment alleen een hele oude digitale foto camera tot mijn beschikking. Filmpje in Flash of H.264 MP4. Zoals je ziet teletext, EPG en de teletext ondertiteling werken prefect op het HD kanaal.

  Edit: Als je wilt reageren doe het dan graag [post=101515]hier[/post].
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 5 jun 2008
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina