1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

mx.multikabel.nl als fallback?

Discussie in 'Internet - Email' gestart door ReinHier, 17 jan 2008.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Hoi,

  Is het mogelijk om het zo in te stellen dat mijn server achter m'n multikabel abbo alleen fallback mail krijgt?

  b.v.:
  mijndomein.nl MX preference = 5, mail exchanger = mail.mijndomein.nl
  mijndomein.nl MX preference = 10, mail exchanger = mx.multikabel.nl

  Ik zie alleen maar mx.multikabel.nl in de andere vragen als primary terugkomen namelijk en bovenstaande wil ik graag.
  Ik krijg nu de melding:
  [1004] Het afhandelen van de registratie is mislukt. Tenminste een van de MX records voldoet niet aan de gestelde criteria. Zorg voordat u deze dienst gebruikt dat de MX records correct naar Multikabel verwijzen
  Bij het instellen van mijn domein op de self service site.

  Het zal toch niet zo zijn dat alle mx records alleen naar multikabel mogen verwijzen?!?

  Groeten
   
 2. Bedoel je een fallback als je eigen mail-provider het niet doet ?
  Is die mailprovider dan zo slecht dat hij af en toe onbereikbaar is ?
   
 3. Yup, dat bedoel ik. Ik host mijn eigen email al jaren, niet via een provider ofzo.
  Ik heb mijn primaire mailserver achter een ADSL lijn staan, en een andere server achter een multikabel lijn. Ik wil gewoon minimaal 2 verschillende MX records voor mijn domein die niet afhankelijk van elkaar zijn. Niet zo gek toch :wink:
   
 4. Nee, als je hem zelf host via ADSL snap ik het. Bij een "echte" mail-provider heeft dat over het algemeen niet zo veel zin :wink:

  In elk geval checkt het script wat dit regelt de DNS instellingen. Wat jij wilt is niet echt 'standaard' voor de meeste mensen die een eigen mailserver via hun kabelinstelling willen. Ik denk dat ter voorkoming van configuratiefouten dit zo gemaakt is dat je de multikabel mx als hoogste prio moet hebben staan om het te laten werken.

  Ik weet niet of je geprobeerd hebt om tijdelijk dit om te draaien in je DNS entry, dus door multikabel wel de hoogste prio te geven ? Daarna zul je dit even moeten laten staan totdat de DNS entry "bekend" is en kun je het script daarna zijn werk laten doen door op de service-site alles in te stellen. Direct daarna kun je de DNS entry weer omdraaien.

  Hopelijk checkt het script maar eenmalig de DNS settings en werkt later gewoon door, maar dat weet ik niet zeker, zul je uit moeten proberen. Door een mailtje voor jouw domein via je adsl lijn rechtstreeks met smtp bij mx.multikabel.nl af te leveren kun je testen of die mail dan via je kabellijn weer binnenkomt, je gaat dan om de DNS entry heen.

  Je moet wel even het systeem de tijd geven, het script wat je via de service pagina kunt gebruiken update het systeem twee keer per dag dacht ik. Je loopt dan wel de kans dat (gedurende de synch-tijd van DNS records) enkele mailtjes blijven hangen die pas bij een volgende afleverpoging bezorgd kunnen worden.
   
 5. Ik dacht al zoiets.
  Het lullige is alleen dat, als ik de prioriteit omzet mailtjes gebounced zullen worden. Ik zal er dan bovenop moeten zitten om direct mijn domein op te geven op de self-service pagina's zodra de dns om is... En dat laatste is natuurlijk niet echt gemakkelijk te monitoren. In de tussentijd zal de mx van multikabel een "relay not allowed" geven.
  En, in het geval dat het script later toch checkt op dns, zal het op een x moment (als ik net lekker lig te slapen waarschijnlijk) weer mail gebounced worden.

  In elk geval bedankt voor de snelle reactie! Mocht het script nog eens zo gaan werken dat er ergens in de MX records een server van multikabel moet staan hou ik mij aanbevolen. (Of poort 25 gewoon open op request ofzo)
  Tot die tijd ga ik een alternatief ADSL lijntje gebruiken denk ik.

  Thanks
   
 6. Zouden ze bouncen ??
  Als Multikabel ze eerst niet accepteert probeert een 'verzendende server' ze dan niet gewoon af te leveren bij de 'lagere prio' server ???

  In dat geval is er niet eens vertraging. De enige vertraging die je dan hebt is wanneer de DNS bij Multikabel bekend is en je op de service-site de zaak hebt goedgezet, maar de afhandeling van het script nog niet gedaan is. De mailtjes blijven dan 'hangen' in mx.multikabel.nl die ze niet kan afleveren. De blijven dan een aantal dagen hangen voordat ze teruggestuurd worden. Als gedurende die dagen de mailserver gaat werken worden ze alsnog bij je thuis afgeleverd.

  Je zou overigens wel alvast wat kunnen testen door een nieuw subdomein aan te maken (als je DNS provider dat toestaat). Dus sub1.mijndomein.nl ipv je normale mijndomein.nl. Daarmee zou je die actie even kunnen uittesten, dus eerst naar je ADSL, dan prio omzetten etc.... Dan weet je of het principe werkt en kun je beslissen of je het wilt doen. Mocht je geen subdomeinen aan kunnen maken en geen andere testdomein daarvoor beschikbaar hebben kan het in principe ook via een gratis domein van bijvoorbeeld dyndns.org volgens mij. Daar kun je ook mx invullen bij gratis accounts dacht ik.
   
 7. Volgens mij worden ze gebounced als er daadwerkelijk een relay denied ontstaat. Bij onbereikbaarheid zal de 'lagere prio' server geprobeerd worden.

  De vertraging die evt zou kunnen ontstaan als de afhandeling van het script nog niet gedaan is vind ik niet erg.

  Goed idee om het even met een subdomein te testen, dat ga ik meteen doen. Ik laat de resultaten wel ff weten.
   
 8. Yup,

  De mail wordt gebounced als je mx.multikabel.nl als mx prio 10 hebt en een andere mx als prio 20 b.v. en dan nog niet op de self service pagina's je domein hebt ingesteld... De mx met prio 20 was mijn originele server die de mail zeker toelaat.

  Dit was de melding op gmail:

  This is an automatically generated Delivery Status Notification
  Delivery to the following recipient failed permanently:
  adres@subvan.mijndomein.nl
  Technical details of permanent failure:
  PERM_FAILURE: SMTP Error (state 13): 550 relay not permitted


  Ik heb nu mijn subdomein ingesteld op de self service pagina's. Ik ga er van uit dat dit zo gaat werken. Als het werkt zal ik mijn dns eens wijzigen en kijken of het blijft werken.

  Ik post de resultaten hier dan weer.
   
 9. Helaas

  Helaas :cry:
  Het script checkt blijkbaar ook na het activeren nog de DNS settings.
  Ik krijg na het wisselen van de MX prio's weer een relay denied.

  Toch maar mijn abbo opzeggen en naar een ADSL verbinding terug... Ik heb nu een proef abbo om eea te testen maar helaas.

  In elk geval bedankt voor de reacties.
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina