1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Verdere harmonisering Casema, @Home en Multikabel

Discussie in 'Digitale TV - Algemeen' gestart door Bozzo, 8 nov 2007.

Niet open voor verdere reacties.
 1. TER INFORMATIE:

  Basisbijdrage smartcard Zesko

  06 januari 2008

  Multikabel (en daarmee waarschijnlijk ook Casema en @Home) voert 'medio 2008' een basisbijdrage in voor het gebruik van een smartcard. Dat blijkt uit een brief die aan Multikabel abonnees is verzonden. In de brief worden geen tarieven genoemd, maar Dutchmedia meldt dat voor de eerste smartcard 15 euro, de tweede smartcard 10 euro en de derde 7,50 euro per jaar betaald zal moeten worden.

  Bij @Home is een basisbijdrage voor een 2e (en 3e) smartcard begin 2005 al ingevoerd. Voor een 2e smartcard moet 10 euro per jaar betaald worden, onafhankelijk welke zenders daarop bekeken kunnen worden. Tot vorig jaar kostte het extra pakket op een 2e smartcard 4 euro. Sinds juli 2007 moet voor het extra pakket (of welke keuzepakket dan ook) op een 2e card het volledige bedrag betaald worden (naast de 10 euro 'administratiekosten')

  Hoewel niet expliciet vermeld is het te verwachten dat ook bij Multikabel voor extra zenders op een 2e kaart het volle bedrag betaald zal moeten gaan worden. Bij Multikabel kostte tot nu toe een 2e of 3e kaart 50 cent per maand. Voor dat bedrag waren met die kaart dezelfde zenders te ontvangen als met de 1e kaart. Daar had je dus voor 6 euro per jaar het extra pakket op een 2e kaart, dat wordt nu 129.40 per jaar om hetzelfde op de kaart te houden.

  Beleid
  De invoering van deze bijdrage roept de vraag op wat het beleid van Zesko m.b.t. digitaal is. Het leek er eerst op dat digitaal een volwaardige vervanger zou worden van het analoge pakket. Door nu extra kosten te gaan berekenen voor digitaal zal de overstap van analoog naar digitaal minder aantrekkelijk worden. Samen met het nog steeds ontbreken van o.a. de lokale omroepen in de digitale pakketten lijkt digitaal steeds minder een vervanging van het analoge pakket, maar meer een aanvullende dienst waarop extra verdiend kan worden.

  Bij Multikabel staat over het standaard pakket digitaal nog te lezen; "Hiervoor wordt u het Standaard Pakket RTV (€ 15,90 incl. BTW p/mnd) in rekening gebracht. U betaalt dan niets extra's voor het Standaard Pakket Digitaal." Die bewering is na invoering van de bijdrage voor de smartcard niet vol te houden. Als het digitale standaard pakket inderdaad onderdeel is van het standaard abonnement zou op zijn minst een 1e smartcard per aansluiting in de prijs inbegrepen moeten zijn.

  Daarnaast had Zesko de coderings-kosten voor het basispakket kunnen voorkomen door de zenders uit het basispakket ongecodeerd door te geven. Hoewel het digitale basispakket nu 'gratis' is bij een aansluiting, zijn de zenders wel gecodeerd. Dat betekent dat er per toestel waarop gekeken wordt altijd een geregistreerde smartcard nodig is. Daarnaast zijn TVs met ingebouwde DVB-c decoder niet bruikbaar, omdat er een afwijkende versie van Irdeto wordt gebruikt. Alleen door de kabelbedrijven goedgekeurde decoders zijn te gebruiken. Daardoor worden klanten op extra onnodige kosten gejaagd, terwijl de gebruikersvriendelijkheid afneemt.

  Zenderwijzigingen
  De brief die product manager televisie Yoram Levi aan de Multikabel abonnees verstuurde is overigens vooral ter aankondiging van de zenderwijzigingen die 9 januari bij Multikabel en Casema doorgevoerd gaan worden. De zenderpakketten worden grotendeels gelijkgetrokken met het pakket zoals dat nu al bij @Home is ingevoerd. Omdat Casema en Multikabel nu al signaal geleverd krijgen vanaf hetzelfde kopstation zullen bij beide bedrijven dezelfde zenders beschikbaar komen.

  Bij Casema zijn er vooral wijzigingen en uitbreiding in standaard en extra pakket. Garuda TV was eerst als losse extra zender beschikbaar, en gaat naar het extra pakket. Het Arabisch pakket (Al Jazeera, RTM, MBC en ART Europe) is al verdwenen. Bij Multikabel zijn de wijzigingen beperkter.

  De zenderpakketten zullen in niet direct helemaal gelijk gemaakt worden. Niet alle radiozenders zullen overal gelijk zijn. Keuzepakketten (al wel beschikbaar bij @Home en Multikabel) zullen bij Casema pas later ingevoerd worden. Bij @Home zal het Turks pakket later ingevoerd worden.

  Bron: http://www.digitalekabeltelevisie.nl/nieuws/archives/2008/01/basisbijdrage_smartcard_z.shtml (www.digitalekabeltelevisie.nl)
   
 2. Ik mag toch hopen dat dit een vergissing is??
  Het werkt nu prima, zouden ze iets gaan veranderen waardoor de DVB-C's onbruikbaar worden?

  Dat is geen vooruitgang maar teruggang in de tijd.
  Als ze dat flikken is het zeker 'einde oefening' voor mij mbt MK tv. :evil: :evil: :evil:

  Eric
   
 3. Inderdaad... Die extra bijdrage per jaar.. dat kan er nog mee door..
  Ik heb hier de Powerbundel(€63,50 p/m) en het Totaal pakket (€9,95 p/m) + Tele 2 Voetbal (€5) en ik 3 smartcards(2x 0,50 p/m extra nu)
  Nu ben ik dus maandelijks € 79,45 kwijt aan Multikabel. Als er vanaf volgend jaar April inderdaad het volle bedrag per smartcard betaalt moet worden én de jaarlijkse bijdrage... Dan kom ik dus uit op(jaarlijkse bijdrage meegerekend): €111,05 p/m. Dat is een verschil van € 31,60 per maand en dus € 379,20 per jaar(!)

  Dus ja.. als dit inderdaad gebeuren dan ben ik er ook klaar mee.... Zó wordt Digitale TV echt geen vervanging van Analoge TV.
   
 4. Weet je wat het lullige is, ze hebben die paar "querulanten" zoals ons gewoon ingecalculeerd. Die (bijv.) duizend klanten welke afhaken staan niet in verhouding tot de meeopbrengst van deze maatregelen.

  Tenzij er behoorlijk stennis in de media wordt geschopt zodat de verliezen hoger oplopen. Maar zoals altijd zijn er meestal geen mensen die de kar willen trekken (druk,druk, druk) en gaat nagenoeg iedereen als mak schaap over de dam. :cry:

  De komende tijd ga ik eens even lekker alles op een rijtje zetten en kijken hoe het een en ander zich ontwikkeld. Anders verwacht ik toch dat er een skottelbraai op mijn dak komt.

  Ik heb nog niet goed kunnen doorgronden of CanalDigital ook dergelijke instinkers heeft maar het lijkt erop dat je echt alles in huis hebt voor Eur. 42,50 per maand incl. Film1 en Sport1.
  En....Als u op minimaal één smartcard gebruik maakt van het Basis-pakket, dan kunt u het Set Top Box-pakket op twee andere smartcards ontvangen voor slechts € 1,- per maand.


  Eric
   
 5. Maakt dat iets uit voor de prijsverhoging dan? Misschien wordt het sommetje iets anders, maar het komt op hetzelfde neer!


  Dat zou echt absurd zijn! Je stuurt zo'n smartcard namelijk ook niet zomaar terug omdat je dan met een ontvanger zit waar je alleen nog maar Nederland 1 op kan ontvangen. :? En die had ik dus niet gekocht als ik geweten had dat ik ook nog eens het volle pond aan abonnementskosten er bovenop had moeten betalen. Misschien is een schadeclaim vanwege onevenredige kostenverhoging een idee...? :roll:


  Hmmm, ik denk dat ik ook maar eens ga informeren dan. Alleen is het wel zo dat je via de satelliet de themakanalen van de publieke omroep ook kunt ontvangen? Ik dacht het niet. :(
   
 6. Ik heb in dat stukje niet aangegeven dat er nu sommige TVs zijn met ingebouwde DVB-c tuner die wel werken met een alphacrypt. Die nuance ging net even te ver voor de strekking van het verhaal. Ik heb geen aanwijzingen dat de huidige alphacrypt 'oplossing' geblokkeerd gaat worden. Wat dat betreft lijkt er voorlopig niets te veranderen

  Maar door te kiezen voor een Irdeto variant met extra CAM-keys die normaal gesproken alleen werkt met goedgekeurde ontvangers is het gebruik van een standaard TV met DVB-c ontvanger onmogelijk of in ieder geval lastiger gemaakt dan nodig is.
   
 7. Tja dat zal ook niet zomaar alles goedkoper maken hoor. Als je de kabel open wilt gooien zullen die bedrijfjes die dan willen meedoen ook over apparatuur van bv Multikabel heen moeten. Multikabel heeft daar miljoenen ingestoken en zal dat dan dus ook echt niet gratis laten gebeuren.

  Ik zie echt helemaal niks in dat opengooien, net als met de KPN is gebeurd ik vind het allemaal bullshit. Er zijn andere alternatieven, dat die nou niet dezelfde kwaliteit beschikken dat is de keuzen die je zelf maakt om daar dan mee akkoord te gaan of niet.

  Internet bv ik woon in een dorpje waar adsl geen optie is, ik heb er meermaals naar gekeken, maar die snelheden halen het gewoon bij lange na niet bij de kabel. Moet ik dan de kabelboer gaan verwijten dat hij een sterk produkt in mijn dorp heeft neergezet? Lijkt mij niet, ik maak zelf bewust de keuze meer te betalen, en verwacht daar dus een stukje kwaliteit voor terug.

  Ok was allemaal even behoorlijk off topic, maar ditzelfde geld mi net zo goed voor televisie, je kiest zelf voor meer betalen dan bij digitenne omdat je een stukje kwaliteit wilt hebben...

  Verhogingen zullen nooit leuk worden, en ik hou ook mijn hart vast voor eventuele vervolgen met de 2e smartcard. Ik zou het echt ongelooflijk vinden als je dan in 1 huis 2 abonnementen zou moeten nemen.

  Lijkt me ook de manier om de illegale praktijken op gang te helpen, vandaar zie ik dat ook niet snel gebeuren.
   
 8. Als dit zou gebeuren zou dat fantastisch zijn!

  Concurrentie betekend een stroomversnelling voor de ontwikkelingen op het gebied van DTV en op die manier worden nieuwe toetreders en de huidige kabelboeren wel verplicht om alles sneller door te ontwikkelen in de strijd om de consument voor zich te winnen.

  Laat maar komen die concurrentie!
   
 9. Meer nieuws zie je via deze link.  o.a.:
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina