1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Verschil SD en HD ontvanger(s)

Discussie in 'Digitale TV - Algemeen' gestart door jojet, 18 jul 2007.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Hallo,

  Ben inmiddels serieus aan het overwegen om naar digitale ontvangst over te stappen. Heb inmiddels bij familie en vrienden een en ander gezien (o.m. SD via een humax en HD via de bekende samsung) en het zag er allemaal prima uit. De HD uitzendingen waren helemaal prachtig om te zien (op een HD teady toestel uiteraard). Op een aantal punten ben ik er niet uit en heb ik zo 1-2-3 hier ook niet kunnen vinden.

  In de eerste plaats het volgende: is er verschil in uitzend-kwaliteit tussen een SD en een HD ontvanger? Ik bedoel hiermee de kwaliteit t.a.v. de gewone (niet-HD) uitzendingen. Is het zo dat een HD-tuner ook een beter SD signaal genereert. Het lijkt mij niet, maar ik kan daar verder niets over vinden.

  In de tweede plaats: als ik via mijn dvd-recorder opneem via de HD-tuner (die single is) van een HD-signaal krijg ik dan dezelfde HD kwaliteit? Ook dit lijkt mij niet aangezien de beperking ligt in de DVD-recorder met de beperktere resolutie, toch?

  Achterliggende gedachte bij dit alles is dat ik nog niet weet of ik een single tuner danwel twintuner decoder wil. De HD ontvanger lijkt mij vooral mooi vanwege de ontvangst van de drie HD kanalen maar als ik dat niet kan vastleggen via de DVD-recorder wordt het argument al weer minder voor een HD-ontvanger. Aan de andere kant kan ik mij voorstellen dat wanneer je opneemt via de DVD-recorder in een stand anders dan de hoogste kwaliteit je uiteindelijk geen/nauwelijks verschil ziet tussen een opname van een digitale bron en een analoge bron en dat zou dan toch weer pleiten voor de HD ontvanger zodat ik in ieder geval de HD uitzendingen kan bekijken.

  Vooralsnog neig ik op grond van het vorenstaande naar de HD-ontvanger aangezien ik dan het voordeel heb wel in HD te kijken en voor mijn opnames via de DVD-recorder uiteindelijk toch geen verschil zal zien tussen de analoge en digitale bron.

  Iemand anders die ook door dit soort "gedachtenproces" is gegaan of aanvulling kan geven waar mogelijke aanname-fouten zitten in mijn overwegingen?


  john
   
 2. Welkom in de Wondere Wereld van digitale TV, resoluties, HDTV en SDTV kanalen. Multikabel geeft via de kabel twee soorten digitale TV kanalen door, namelijk SDTV kanalen (de meeste) en HDTV kanalen (een stuk of vijf). Met een SDTV ontvanger kan je alleen de SDTV kanalen weergeven. Met een HDTV kanalen kan je de HDTV en SDTV kanalen weergeven, mits je natuurlijk ook abonnementen hebt afgesloten voor pakketten waarin beide kanaal types voorkomen.

  SDTV kanalen hebben een 576 resolutie in de schermverhoudingen 4:3 en 16:9. HDTV kanalen een 720 of 1080 resolutie in de schermverhouding 16:9. Voor beide type ontvangers geldt dat via de SCART aansluiting altijd een 576 resolutie wordt doorgegeven. De Samsung DCB-H360R HDTV ontvanger zal dus een HDTV kanaal via de SCART aansluiting terug schalen naar een 576 resolutie dat je dan kan opnemen met je DVD recorder. In je DVD recorder komt dit via de SCART aansluiting als een analoog TV signaal binnen waarop je alle handelingen kan los laten die je ook gebruikt bij het opnemen van analoge TV kanalen. Van een verschil tussen SDTV en HDTV is dus via de SCART aansluiting geen sprake meer.

  De Samsung DCB-H360R HDTV ontvanger kan ook SDTV kanalen opschalen naar 720 en 1080 resoluties voor weergave via de component en/of HDMI aansluiting. In feite moet een HD (Ready) TV dit ook zelf doen met SDTV signalen in een 576 resolutie om de boel passend te maken op een resolutie van het LCD scherm, maar de ontvanger doet dit wat beter omdat deze beschikt over het originele onbewerkte digitale SDTV signaal van het kabelbedrijf. Hoe je het echter ook wendt of keert, bij opschalen naar hogere resoluties moet er wat bij verzonnen worden want het SDTV bron signaal wordt aangeleverd in een lagere resolutie en het ene apparaat heeft betere opschaal kwaliteiten dan het andere apparaat.

  Het is lastig om je een goed advies te geven. Als je HDTV kanalen wilt kunnen ontvangen, dan is er op dit moment maar één keuze namelijk de Samsung DCB-H360R. Als dat geen "must" is dan heb je wat meer keus, maar helaas zijn er nog geen aanbevolen ontvangers met een HDMI aansluiting en opschaling voor SDTV kanalen. Er bestaan wel dergelijke ontvangers, maar niet in het rijtje van de aanbevolen kabel ontvangers.

  Misschien is het beste advies wel om voorlopig eerst een goedkope standaard ontvanger aan te schaffen, die zijn er al voor onder de 100 euro, en dan nog even af te wachten tot de Scientific Atlanta HDTV PVR op de markt komt. Gezien hetgeen je wil denk ik dat die beter aansluit bij je wensen.
   
 3. ArChie,


  Zeer bedankt voor je uitgebreide antwooord. Die decoder van Atlanta ziet er wel bijzonder uit, zelfs ethernet aansluiting. Ik zal m'n knopen maar eens gaan tellen en misschien wordt het wel inderdaad eerst de kat uit de boom kijken en dus een simpele ontvanger.


  john
   
 4. Graag gedaan. Houdt er wel rekening mee dat de definitieve specificaties van de Scientific Atlanta HDTV PVR nog niet bekend zijn. De specificaties die in de huidige folders genoemd worden zijn meer bedoeld voor de kabelbedrijven om aan te geven wat de maximale mogelijkheden zijn. Dat wil echter nog niet zeggen dat alle toeters en bellen ook op de door Casema gekozen uitvoering zullen zitten.

  Daarnaast zit er nog een addertje onder het gras met deze HDTV PVR. Door het ingebouwde kabelmodem voor de interactiviteit, IP-TV en Video On Demand (VOD) hebben de kabelbedrijven ook de controle over de functionaliteit van deze HDTV PVR en zijn ze in staat om exact te monitoren wat je allemaal doet en kijkt. Big Brother is watching (with) you!
   
 5. Die ethernet aansluiting staat trouwens niet in het lijstje van de mogelijkheden van de 8455DVB uitvoering die Casema gekozen heeft, maar in het lijstje van de 8450DVB.
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina