1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Kabel frequentie plan van Multikabel

Discussie in 'Digitale TV - Algemeen' gestart door ArChie, 8 jun 2007.

Niet open voor verdere reacties.
 1. De frequentie zoals ze vermeld worden voor een analoge zender betreft de frequentie van het videosignaal. Uit http://www.mastervideo.com/palbg_chart.htm blijkt voor analoge TV het gebruikte spectrum niet symmetrisch rond de opgegeven frequentie te liggen: Bijv. kanaal 8 zit op 196.25 MHz (Multikabel maakt niet gebruik van het standaard raster, daarom overal + en -), en dat is de frequentie van het videosignaal. Audio is apart gemoduleerd en zit dan op 201.75. PAL Video is altijd 5.0 MHz breed, en audio zit 5.5 MHz boven video. Gebruikt spectrum loopt van 195-202MHz.

  Dus analoog lijkt aan 7 MHz genoeg te hebben. Hoeveel ruimte er tussen twee kanalen zit lijkt per land en per band (UHF/VHF) te verschillen tussen 7 en 8 MHz. 7 MHz afstand kan, en wordt ook door bijv. @Home en REKAM gebruikt.

  Bij digitaal is de opgegeven frequentie wel het centrum, en loopt het gebruikte spectrum van 4 Mhz onder centrumfrequentie tot 4 MHz daarboven.

  in jouw voorbeeld :

  >Transport Stream 22 474 470-478
  >RNN7 480 476-484

  moet dat voor RNN7 worden 480, van 478 tot 486. Al jouw 'overlappen' hebben eerst een digitale stream, en dan een analoge (analoog zit in werkelijkheid dus hoger dan de opgegeven videofrequentie.)

  Andersom, een paar plekken waar jij 2 MHz ruimte denkt te zien, is dat altijd door een analoge zender gevolgd door een digitale stream. Die ruimte is er dus niet echt....

  De analoge en digitale rasters kloppen dus wel.
   
 2. Bedankt voor deze toelichting. Weer wat geleerd. Ik zal vanavond het start topic hierop aanpassen.

  Dus door 8 MHz tussenruimte aan te houden is er in feite per analoog kanaal 1 MHz onbenutte bandbreedte bij Multikabel?. Bij zo'n 36 analoge kanalen is dat opgeteld toch weer 4 digitale Transport Streams van 8 MHz.

  Als ik het goed begrepen heb dus eigenlijk van 479 tot 486?
   
 3. Aangepast.
   
 4. Ja, theoretisch wel, maar dat reserveren is misschien wel slim. Stel dat je alle analoge kanalen naast elkaar zet, op 7 MHz afstand. En op den duur ga je enkele analoge kanalen uitschakelen en inzetten voor digitaal. Als kanalen hebt op 300, 307, 314, etc, en je besluit om de analoge zender op 307 uit te zetten heb je daar niet genoeg ruimte voor een transportstream. Met het 8 MHz raster kan je dus vrij eenvoudig één voor één analoge zenders omruilen voor digitale streams.
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina