1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Capaciteit digitale televisie

Discussie in 'Digitale TV - Algemeen' gestart door pboes, 1 jun 2007.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Hoe groot is de capaciteit eigenlijk van digitale televisie?
  Ik bedoel: er zijn zo'n 36 analoge en 130 digitale zenders actief, maar hoeveel is mogelijk? Ik meen eens gelezen te hebben dat dit er ongeveer 200 zijn.

  Bij UPC is nu het één en ander aan de hand in verband met het verwijderen van zenders. Wordt de digitale capaciteit in de toekomst nog verder verhoogd door meer analoge zenders te verwijderen, of zelfs analoog helemaal te stoppen?
   
 2. Daar valt niet zomaar even een getal aan te hangen. In theorie loopt de te gebruiken frequentie band voor digitale kabel ontvangers van zo'n 47 MHz tot 862 MHz. De bandbreedte van een Transport Stream die gebruikt wordt om één of meerdere digitale kanalen door te geven is 8 MHz. Dat zou theoretisch neer komen op zo'n 100 Transport Streams als er verder helemaal niets op de kabel zou zitten. Een multiplexer die gebruikt wordt om een Transport Stream op de kabel te zetten kan zo'n 8 digitale kanalen in één Transport Stream stoppen waardoor je theoretisch op zo'n 800 digitale kanalen zou komen.

  Tot zover de theorie. In de praktijk werkt dit natuurlijk allemaal iets anders. Om te beginnen worden er ook analoge kanalen doorgegeven op de kabel die elke ook 8 MHz bandbreedte in beslag nemen. Multikabel geeft op dit moment 35 analoge TV kanalen door waarvan de frequenties niet te gebruiken zijn voor digitale TV kanalen. Dus van de 100 Transport Streams voor digitale kanalen blijven er nog maar 65 over. Verder zitten er natuurlijk analoge radio kanalen op de kabel, neemt internet kabel frequenties in beslag en zijn een aantal frequentie gebieden op de kabel eigenlijk niet te gebruiken door interferentie van buitenaf veroorzaakt door allerlei draadloze apparatuur en andere zendsystemen.

  Daarnaast verlangen wij een goede kwaliteit van de digitale kanalen. Hoe hoger de kwaliteit van een digitaal kanaal, hoe hoger de bitrate. In een Transport Stream is momenteel ruimte voor 38 Mbps. Kwalitatief goede kanalen (Nederland 1, 2 3 en de Film 1 kanalen) worden met een bitrate van 7 tot 8 Mbps doorgegeven waardoor er maar ruimte voor 4 tot 5 digitale kanalen per Transport Stream overblijft. Dat wordt nog minder als er ook meer digitale HDTV kanalen op de kabel gaan komen. Een MPEG-4 HDTV kanaal als National Geographic HD neemt zo'n 14 Mbps in beslag binnen een Transport Stream. Met MPEG-2 HDTV kanalen is dat nog meer.

  Bij Multikabel worden momenteel 23 Transport Streams doorgegeven met digitale kanalen. Binnen die Transport Streams is nog wel ruimte voor een aantal extra kanalen en ook zijn er in ieder geval 3 frequenties waarop Multikabel in het verleden test Transport Streams heeft gehad. Verder zijn er volgens mij nog wel een aantal ongebruikte frequenties te vinden in de volledige frequentie band.

  Houdt er ook rekening mee dat kabelbedrijven het argument dat er geen ruimte meer is op de kabel ook nog wel eens willen gebruiken als reden om kanalen van de kabel te kunnen halen terwijl dat technisch niet de waarheid is. Ik meen dat bijvoorbeeld @Home vorig jaar ook een keer zo'n actie heeft gehad, maar dat ondertussen het aantal kanalen al weer is toegenomen. De benodigde apparatuur om digitale kanalen op de kabel te zetten zoals de multiplexers is behoorlijk duur. Een kabelbedrijf zal er dus liever voor kiezen om wat kanalen uit bestaande Transport Streams te vervangen door nieuwe dan direct een nieuwe Transport Stream te beginnen.

  Je merkt het: Geen eenduidig antwoord op je vraag. Dat is in de praktijk gewoon niet te geven omdat het van veel factoren afhankelijk is.

  P.S. Je avatar doet het niet meer.
   
 3. Duidelijk. De capaciteitsproblemen liggen bij UPC dus niet zo zeer bij de frequentieruimte maar meer bij de benodigde apparatuur die ze niet willen aanschaffen.

  PS Boes is er weer.
   
 4. Naar aanleiding van deze discussie voor de aardigheid eens uitgezocht hoe het frequentie plan van Multikabel eigenlijk in elkaar zit en waar mogelijk nog wat ruimte zit. Zie het volgende topic: Kabel frequentie plan van Multikabel
   
 5. Ik heb het met aandacht zitten lezen.
  Bedankt!
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina