1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Beeldkwaliteit analoge ned 1, 2 en 3 verslechterd?

Discussie in 'Analoge TV - Algemeen' gestart door xenan, 26 nov 2006.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Het valt mij op dat sinds enige tijd het analoge signaal van de publieke omroep verslechterd is. Volgens mij zendt Multikabel het niet meer rechtstreeks analoog uit, maar pakken ze het digitale signaal en maken ze dat weer analoog. Alle compressieartifacten (macroblokken, posterisatie, pixelatie) die in het digitale signaal zitten, zijn nu ook te zien in het analoge signaal.

  Tot voor kort was het analoge beeld beter dan het digitale beeld omdat er in het analoge beeld geen compressie-artefacten in zaten (wel iets ruis).

  Ook loopt het geluid op de publieke omroep niet meer synchroon met het beeld.

  Nu is het digitale beeld beter dan analoog. Niet omdat het digitale beeld verbeterd is, maar omdat het analoge signaal verslechterd is. Dat is nu het matige digitale beeld + analoge ruis.

  Wat is dat nu weer voor streek van Multikabel? Iedereen zo laten overstappen op digitale TV?

  Weet jij iets ArChie?
   
 2. Doman

  Doman Forum Member

  Berichten:
  2.675
  Ziggo:
  Internet & Televisie
  Gebied:
  fZiggo
  Meer...
  Lid geworden:
  20 sep 2005
  Klopt helemaal....
  Sinds een paar weken gebruikt men niet meer het analoge ethersignaal maar (waarschijnlijk) het digitale signaal van de SAT (canal digitaal)
  Sindsdien is de analoge kwaliteit erg achteruit gegaan, inderdaad.

  Hopenlijk wordt het beter als ze het signaal straks rechtstreeks in hoge bitrate binnenkrijgen en dit ook gaan gebruiken voor analoge doorgifte. :D
  Zie ook:
  Binnenkort nieuwe digitale kanalen bij Multikabel!
   
 3. Nee, en ik denk ook niet dat Multikabel mij dat zal vertellen. Het ligt overigens wel in mijn lijn van verwachtingen dat de kabelbedrijven, en dus ook Multikabel, intern aan het overschakelen zijn naar het digitale TV platvorm en voor zolang er nog analoge TV wordt doorgegeven het digitale signaal weer analogiseren. Het is natuurlijk een dure grap om twee ontvangst technieken in stand te houden en de toekomst is nu eenmaal digitale TV.

  Bijkomend voordeel is natuurlijk dat de klanten alvast kunnen wennen aan "digitale kwaliteit". Zeker voor de lage bitrate kanalen ben ik namelijk van mening dat de dure en kwalitatief betere satelliet ontvangers, zoals gebruikt door de kabelbedrijven om het analoge TV signaal te genereren, tot betere beeldweergave in staat zijn dan de goedkope kabel ontvangers die de consumenten mogen kopen.

  Hoever men al gevorderd is met de overgang kan je trouwens zelf controleren als je over twee TV's beschikt. Als de digitale en analoge variant qua beeld en geluid nagenoeg synchroon lopen dan kan je er min of meer van uit gaan dat Multikabel het digitale kabel TV signaal zelf ook door een kabel ontvanger trekt voor het genereren van het analoge TV signaal.
   
 4. Sinds 21 november wordt gebruik gemaakt van een ander (nood-) ontvangsstation voor Ned 1/2/3 omdat er problemen waren met de normale feed voor NED1/2/3. (die normale feed was overigens ook redelijk nieuw). Die problemen bestonden o.a. uit het niet goed synchroon lopen van beeld en geluid, wat niet alleen bij Multikabel optrad. Dit is hierdoor verholpen, maar blijkbaar ten koste van het beeld. De verwachting is dat eind november de originele feed weer in gebruik genomen wordt zonder de geluidsproblemen. Dan moet het analoge beeld ook weer goed zijn.
   
 5. Bij mij in Hoofddorp is het beeld nog steeds niet goed. Blijf van die bekende artefacten houden terwijl ik gewoon analoog tv-signaal heb. Hebben anderen daar ook nog last van? Eind november is als voorbij maar ik zie geen verbetering.


  john
   
 6. Doman

  Doman Forum Member

  Berichten:
  2.675
  Ziggo:
  Internet & Televisie
  Gebied:
  fZiggo
  Meer...
  Lid geworden:
  20 sep 2005
  Hier hetzelfde hoor.
  Vooral bij nieuws/sport uitzendingen is het regelmatig heel erg.
  Kwaliteit heeft geen prioriteit meer tegenwoordig.

  En "gewoon analoog" wordt er natuurlijk niet meer doorgegeven, bijna alles komt momenteel van een digitale bron.

  Waarvandaan zou het nu komen momenteel?
  Blijkbaar niet dezelfde bron als het digitale pakket?
  Zondagnacht gingen namelijk de analoge NL 1,2,3 zenders hier zomaar op zwart terwijl via digitaal er niets aan de hand was.
   
 7. DAT lijkt me ook de enige mogelijkheid nog. Over een week worden de analoge zenders uitgezet, dus het signaal echt analoog oppikken zal niet meer gaan, daarom is de feed dus ook gewijzigd een tijdje terug. Het komt nu via glasvezel binnen volgens mij en het wordt dan weer analoog gemaakt en op het kabelnet gezet. Omdat er een synchronisatie probleem was tussen beeld en geluid is een tijdje gebruik gemaakt van het noodontvangsstation voor analoog en dat zou rond deze tijd weer teruggeschakeld worden naar de hogere kwaliteits feed. Ik weet niet of die nu weer online is, maar er waren gisteren wel werkzaamheden aan ned/1/2/3.
   
 8. Doman

  Doman Forum Member

  Berichten:
  2.675
  Ziggo:
  Internet & Televisie
  Gebied:
  fZiggo
  Meer...
  Lid geworden:
  20 sep 2005
  Blijkbaar zijn er dus nog steeds problemen met de analoge aanvoer van NL 1,2,3 8O

  Sinds korte tijd zijn er namelijk regelmatig hinderlijke (kortstondige) onderbrekeningen in het beeld/geluid.
  Gisterenavond was dit dus ook weer het geval, beeld gaat dan voor korte tijd op zwart.

  Familiededen van mij begonnen al te denken aan een probleem met hun TV toestel. :wink:

  Problemen met de decoders misschien? :lol:
   
 9. Die kortstondige onderbrekingen komen mij ook bekend voor. Vooral gisterenavond veel last van gehad. Dacht eerst dat het aan de zender lag, maar het gebeurde wel heel vaak. Ongeveer 1 a 2 seconden per keer zomaar op zwart.

  Vanavond nog niet gehad. Nog maar even afkloppen!


  john
   
 10. Mmmh ik erger me dus ook al een tijd aan de beeldkwaleit.. inderdaad begin november... intro van Man bijt Hond.. EEUH lijkt wel zeer slechte digitale kwaliteit (1 en al blokjes!)... kort daarna verschillende voetbalwedstrijden.. het kijken niet meer waard... op dit moment schaatsen.. en ja... wanneer er in een bocht wordt ingezoomd en er dus een snelle achtergrond verschijnt is het een en al blokken.... Puuuuf ik zit nog niet te wachten op digitale tv.... misschien de opvolger van de huidige variant maar nu nog niet...

  Maar als ik het bovenstaande lees weet ik 1000% zeker dat analoog slecht beeld blijft.. bedankt MK! :(
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina