1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Eurosport: Engels geluidskanaal verdwenen!?!

Discussie in 'Digitale TV - Algemeen' gestart door Doman, 13 sep 2006.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Ik ben bang dat je dit soort verbeteringen voorlopig wel kunt vergeten. De laatste tijd gebeurt er in ieder geval op het digitale TV gebied nagenoeg niets meer bij Multikabel. En als je momenteel op de Storingen en Onderhoud webpagina voor het geplande onderhoud kijkt dan is het opvallend dat die pagina helemaal leeg is. Ik kan me niet herinneren dat ik dat eerder gezien heb. Ik heb daarom sterk het vermoeden dat alle ontwikkelingen en verbeteringen momenteel zijn stopgezet totdat er bij Multikabel intern meer duidelijkheid komt over de gevolgen van de fusie en de daarbij behorende reorganisatie. Tot die tijd lijkt het erop dat men alleen nog maar het hoogst noodzakelijke doet zoals het oplossen van grote storingen en het verbeteren van digitale TV valt blijkbaar niet in die categorie.
   
 2. Tijdens ons laatste overleg een tijdje terug is dit ook al nagevraagd, het engelse geluidskanaal is verdwenen sinds (verplicht) overgeschakeld is op een andere satellietfeed. Men had ons toen toegezegd dit nog nader na te vragen bij Eurosport waarom het verdwenen is.

  We hebben nogmaals de status hiervan opgevraagd en het volgende antwoord gekregen wat in ieder geval meer duidelijkheid geeft wat er aan de hand is:
  Conclusie is dus de feed door Eurosport moet worden aangepast omdat het digitale signaal 1:1 doorgegeven wordt.

  De kabelaars waarbij er wel engels geluid is, gebruiken dus blijkbaar een feed die ze eigenlijk niet mogen gebruiken (canal-digitaal?). Een Analoog TV-signaal wordt anders 'gemaakt', dat wordt niet 1:1 doorgegeven vanaf de feed zoals bij digitaal wel, daarom is dat wel makkelijk 2-talig te maken.

  Het is dus even wachten wat Eurosport doet zodat hun feed gewijzigd wordt en het engelse geluid wel in de feed komt. Misschien helpt zelf bij Eurosport klagen extra?
   
 3. Ik blijf dit toch een onwaarschijnlijk verhaal vinden van de kant van Multikabel. Als je via KingOfSat de satelliet signaal samenstelling van de internationale uitvoeringen van Eurosport erop na slaat dan valt op dat de uitvoeringen waarin de Nederlandse taal zit ook de Engelse taal bevatten.

  Hotbird 7A: Bevat o.a. PID 2562 voor Engels en PID 2564 voor Nederlands
  Astra 1H: Bevat o.a. PID 113 voor Engels en PID 112 voor Nederlands

  Astra 1H wordt gebruikt door Canal Digitaal & UPC Direct. Voor zover ik kan zien in die lijst is er geen uitvoering van Eurosport met alleen de Nederlandse taal. Laat Multikabel dan maar eens aangeven via welke satelliet zij Eurosport binnen krijgen. Misschien is de gebruikte satelliet ontvanger niet helemaal lekker waardoor er maar één audio kanaal te configureren is?
   
 4. Voor de aardigheid heb ik het antwoord van Multikabel nog eens geanalyseerd op basis van de informatie van de KingOfSat website met betrekking tot de Eurosport kanalen op de diverse satellieten.

  Zoals ik eerder al aangaf zijn er voor zover mij bekend maar twee Eurosport uitvoeringen die een audio stream bevatten met de Nederlandse taal:

  Aangezien Eurosport via Astra 1H deel uit maakt van het CanalDigitaal & UPC Direct package kan de "andere satelliet" waar Multikabel het over heeft dus alleen de Hotbird 7A zijn. Aangezien Eurosport via de Hotbird 7A veel verschillende audio streams bevat lijkt dat een uitvoering te zijn die speciaal is samengesteld voor de digitale TV providers zodat Eurosport de providers in Europa van hetzelfde Eurosport kanaal gebruik kan laten maken zonder afhankelijk te zijn van bijvoorbeeld CanalDigitaal.

  Deze uitvoering van Eurosport bevat één video stream met PID 2577 en een hele lijst audio streams, namelijk:
  Code:
  PID Taal
  2562 Engels
  2563 Grieks
  2564 Nederlands
  2565 Pools
  2566 Russisch
  2568 Portugees
  2569 Roemeens
  2582 Tsjechies
  2584 Hongaars
  2585 Bulgaars
  2842 Servisch
  2838 Turks
  De opbouw van dat Eurosport kanaal is vergelijkbaar met de opbouw van bijvoorbeeld EuroNews bij Multikabel die ook één video stream bevat met meerdere audio streams waaruit de klant dan via de ontvanger zijn keuze kan maken. Dat is bij satelliet ontvangst niet anders.

  Eurosport NL geeft aan dat er weldegelijk een Engelse audio stream is op vragen van Multikabel en dat klopt ook gezien de configuratie van het Eurosport kanaal op Hotbird 7A. Het tweede deel van de bovenstaande quote is nogal wazig, want voor zover mij bekend worden de Nederlandse en Engelse audio streams wel door Casema en Essent Kabelcom doorgegeven aan hun klanten. Wat Multikabel dus precies met die suggestie aan Eurosport wil bereiken is mij niet duidelijk.

  Dat de Engelse audio stream niet aanwezig is volgens Multikabel klopt niet gezien de configuratie van het Eurosport kanaal op Hotbird 7A en dat geven ze feitelijk ook aan in de volgende quote:

  En hier wordt het voor mij nog waziger. Multikabel wekt hier de indruk dat er via Hotbird 7A voor iedere taal uitvoering een apart Eurosport kanaal zou worden doorgegeven die elk één audio stream bevatten. Dat klopt niet, het is één Eurosport kanaal met meerdere audio streams. De boel is door Eurosport dus al gecombineerd tot één kanaal dat via de Transport Stream op die transponder wordt doorgegeven aan de satelliet ontvanger. Net als wij, als klanten van Multikabel, in één keer alle audio streams van EuroNews binnen krijgen op onze kabel ontvanger en daaruit zelf een keuze moeten maken welke van de audio streams wij willen beluisteren. Een audio stream is dus geen los kanaal dat "separaat" wordt doorgegeven. Het behoort bij een video stream om samen een TV kanaal te maken.

  Zo gek is dat niet. Multikabel maakt voor de satelliet ontvangst geen gebruik van consumenten satelliet ontvangers, maar van professionele satelliet ontvangers. Aangezien Essent Kabelcom van de Scopus IRD-2991 satelliet ontvangers gebruik maakt, zie de Digitale kabeltelevisie website, neem ik voor het gemak even aan dat Multikabel ook gebruik maakt van de Scopus IRD-2900 serie satelliet ontvangers. De functionaliteit van andere merken zal echter niet veel afwijken. Een dergelijke ontvanger is in staat om meerdere digitale audio streams van een satelliet TV kanaal te combineren tot een twee kanaals analoog audio uitgangssignaal waarbij dan bijvoorbeeld Nederlands op het rechter kanaal en Engels op het linker kanaal gezet wordt zodat je met je analoge TV kan kiezen.

  Multikabel maakt gebruik van hetzelfde digitale bronsignaal via de Hotbird 7A satelliet voor zowel de analoge als de digitale uitvoering voor op de kabel. Met andere woorden, impliciet geeft Multikabel hiermee aan dat het Eurosport signaal via de satelliet wel beschikt over de Engelse en Nederlandse audio streams, want anders kan de Scopus satelliet ontvanger deze streams helemaal niet combineren tot een twee kanaals analoog uitgangssignaal.

  Diezelfde Scopus satelliet ontvanger wordt ook gebruikt om het digitale satelliet bronsignaal van Eurosport van de codering te ontdoen en digitaal door te geven aan de door Multikabel gebruikte multiplexer om een eigen Transport Stream te maken voor op de kabel. Daarvoor ondersteunt de IRD-2900 serie de volgende opties:

  De Scopus satelliet ontvanger zal dus geconfigureerd moeten worden zodat de video stream, de teletekst stream, de PCR stream en alle te gebruiken audio streams uit het satelliet bronsignaal van Eurosport via de digitale uitgang naar de multiplexer worden doorgeven. En hier gaat het kennelijk fout omdat Multikabel het niet voor elkaar krijgt om zowel de Nederlandse als de Engelse audio stream in het digitale uitgangssignaal te krijgen. Het komt wel binnen in de satelliet ontvanger aangezien het ze wel lukt om deze ontvanger zodanig te configureren dat het in het analoge uitgangssignaal terecht komt.

  Voor de goede orde: er bestaan dus geen Nederlandse en Engelse versies van Eurosport op Hotbird 7A. Volgens mij moeten ze alleen in de Scopus satelliet ontvanger configureren dat PID 2565 voor Nederlands en PID 2562 voor Engels worden doorgegeven aan de multiplexer. Twee audio PIDs configureren dus in plaats van één.

  Ik zou niet weten wat Eurosport er nog aan kan doen. Alles is aanwezig.
   
 5. Doman

  Doman Forum Member

  Berichten:
  2.675
  Ziggo:
  Internet & Televisie
  Gebied:
  fZiggo
  Meer...
  Lid geworden:
  20 sep 2005
  Tja, wat valt er aan de bovenstaande , zeer uitgebreide uitleg van Archie 8) , nog toe te voegen?

  Weer een fantastisch maar zeer ongeloofwaardig verhaal van de kant van Multikabel. 8O

  Het gaat er bij mij echt niet in dat Eurosport zijn zaakjes niet goed voor elkaar zou hebben en dat Eurosport alleen vanwege Multikabel zijn SAT feed zou moeten gaan aanpassen.

  Een contact van mij in Portugal ontvangt daar ook via de kabel (zowel analoog en digitaal) Eurosport portugees met als 2e taalkeuze Engels.

  Blijkbaar lukt het Multikabel dan toch weer wel om andere SAT kanalen netjes meertalig door te geven zoals bijvoorbeeld Euronews, Arte, Sailing Channel, BabyTV!?, MGM met notabene Turks als 2e taal!!

  En dat het, naar mijn mening, gewoon een kwestie van onwil is blijkt ook wel uit een opname toen men "per ongeluk" kortstondig Eurosport wel in het Nederlands en Engels kon doorgeven. :?

  Maar ik begrijp dat we met deze zaak nog lang niet klaar zijn. :lol:
   
 6. Deze kanalen zitten volgens mij al ongewijzigd op de kabel sinds Multikabel met een eigen digitale TV kopstation is begonnen. Ik heb dit geloof ik wel eens eerder opgemerkt, maar ik heb de indruk dat Multikabel tijdens het opzetten van het eigen digitale TV kopstation hulp heeft gehad van externe bedrijven die beschikten over gedegen DVB kennis. Na oplevering heeft Multikabel het beheer zelf over genomen en voert zelf het onderhoud op de digitale TV kanalen uit.

  Persoonlijk heb ik de indruk dat er sindsdien wel het één en ander misgaat. Eenvoudig onderhoud aan kanalen gaat nog wel, maar complexere wijzigingen zoals de wijziging van de Eurosport feed naar een andere satelliet transponder blijkt gewoon te moeilijk door benodigde configuratie van de meerdere audio streams. Uiteindelijk wordt er dan maar voor de eenvoudige oplossing gekozen door maar één audio stream te configureren.

  Het is denk ik niet zo zeer onwil, maar eerder een gebrek aan de benodigde DVB kennis. En dat is jammer, want het zorgt er wel voor dat allerlei verbeteringen aan digitale TV kanalen bij Multikabel nauwelijks worden doorgevoerd. Zoals bijvoorbeeld het toevoegen van DVB ondertiteling bij de TV kanalen die dat tegenwoordig ook via het bronsignaal aanbieden of het toevoegen van meerdere audio streams bij de kanalen die het aantal talen hebben uitgebreid.
   
 7. Via het MGV bestuur heb ik de volgende afbeelding ontvangen van Multikabel die de kanalen indeling toont van Eurosport op de Hotbird 7A satelliet:

  [​IMG]

  In bovenstaande afbeelding is te zien dat Eurosport meerdere afzonderlijke services (kanalen) heeft gedefineerd voor de doorgifte van verschillende taal uitvoeringen. Al deze audio uitvoeringen maken gebruik van dezelfde video stream met PID 2577 en teletekst stream met PID 2578. De Program Clock Reference (PCR) voor het synchroniseren van de audio en video streams wordt gehaald uit de video stream.

  Multikabel geeft daarmee terecht aan dat ik mij heb laten misleiden door de manier waarop de KingOfSat website de service opbouw van Eurosport toont. De KingOfSat website toont namelijk niet dat er sprake is van meerdere service ID's, bijvoorbeeld service ID 13831 voor "ESP Int'l" (Engels) en service ID 13833 voor "ESP Dutch" (Nederlands), maar wekt de indruk dat er maar één service ID 13831 is die meerdere audio streams bevat:

  [​IMG]

  Aangezien ik niet beschik over apparatuur voor satelliet ontvangst was de KingOfSat informatie niet door mij te controleren. Ik had nog wel geverifieerd of de Lyngsat website dezelfde informatie als de KingOfSat website over de Eurosport weergaf, wat het geval was. Mijn fout dus en ik zal in het vervolg nog meer moeten controleren of de mij beschikbare informatie correct is. Multikabel heeft volledig gelijk met de opmerking over de vreemde service indeling van Eurosport in hun oorspronkelijke reactie die CeeS hier doorgaf.

  De vraag blijft echter of dit niet met de apparatuur in het kopstation van Multikabel op te lossen is door de Engelse audio stream met PID 2562 in de satelliet ontvanger of de multiplexer te combineren met de Program Map Table (PMT) informatie van het Nederlandse Eurosport kanaal. In de satelliet ontvanger komen immers wel alle hiervoor benodigde stream componenten binnen via de Transport Stream.

  Ook zou Multikabel natuurlijk eens overleg kunnen voeren met haar fusie partners Essent Kabelcom en Casema om te horen hoe zij dit probleem opgelost hebben. Het kan natuurlijk ook geen kwaad om gezamelijk door alle Irdeto kabelbedrijven bij Eurosport een verzoek in te dienen om de verwijzing naar Engelse audio stream op te laten nemen in de Nederlandse service definitie. Dat verhoogt mogelijk de druk bij Eurosport om dit uit te voeren. Er vanuit gaande dat Multikabel dit direct gemeld heeft bij Eurosport op het moment van de overschakeling op het signaal via de Hotbird 7A satelliet dan duurt dit hele gedoe al meer dan 7 maanden.
   
 8. Bij @Home heeft Eurosport digitaal ook alleen maar Nederlands geluid, dus daar valt de oplossing niet te halen...
   
 9. Blijft het feit dat Mulikabel voor het analoge kanaal wel 2 soundtracks weet te realiseren.
  Die aanvoer is ook digitaal, omdat Eurosport al jaren geleden is overgegaan van analoge naar digitale aanvoer.
   
 10. Nog even wat toelichting hoe het zit met de satelliet-aanvoer van Eurosport voor de kabelnetten.
  Bron is dus de transponder 11240 Ghz (Verticaal) op de Hotbird satelliet.
  Op deze transpnder heeft Eurosport een aantal "kanalen" samengesteld, waardoor het voor kabeloperators gemakkelijk is er een uit te kiezen.
  Bv. "Eurosport Dutch" met enkel Nederlands geluid en bv. Eurosport Cyprus met Grieks? en Engels geluid.

  Als je nu met een doodgewone satellietontvanger op het kanaal Eurosport Dutch de audio PID wijzigt van 2564 (Dutch) naar (2562 (Engels) verandert het geluid naar de Engelse taal.
  Dit is mogelijk omdat al die audiostreams op dezelfde transponder zitten.

  NB. Eurosport is gecodeerd, maar ik heb deze test wel eens gedaan toen ze tijdelijk ongecodeerd uitzonden.

  Mijn bescheiden conclusie:
  Ze hebben bij Multikabel niet de geschikte ontvanger om meerdere audiopids in te stellen of er geen kaas van gegeten ;-)
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina