1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

wat is momenteel een goede router

Discussie in 'Internet - Eigen netwerk' gestart door Sander!, 28 feb 2006.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Hallo,

  Volgende week wordt een kennis van mij aangesloten bij Multikabel (power proef abbo) en nu wil hij dan ook draadloos internetten met zijn laptop. Welke router is qua beveiliging en werking momenteel een goede keus? Ik gebruik zelf een Sitecom WL114v2 icm een pc wat bij mij prima werkt maar hij heeft nu gehoord dat die qua beveiliging icm laptop niet goed zou zijn. Ik heb daar verders geen sjoegge van dus kan iemand mij hier iets zinnigs over zeggen?

  Bij voorbaat dank.
  Sander
   
 2. Sitecom is qua beveiliging wel ok maar het is gewoon niet zo'n goede router.
  ik zou voor een Linksys WRT54G gaan :)
   
 3. Ik zelf heb ook een Linksys. Aangeschaft vanwege de vele verschillende firmware versies die uitgebracht worden. Met andere woorden: voor ieder wat wils. Tenminste dat dacht ik.......Linksys heeft besloten met de WRT54G vanaf versie 5 geen Open Source firmware meer te gebruiken. Weg voordeel van de router.

  Al met al wel een acceptabele router, maar achteraf had ik zeer waarschijnlijk een andere keuze gemaakt.

  Welke.....Belkin of Netgear stonden hoog op mijn lijstje.
   
 4. Nee, maar hij zal best goed zijn zo te zien. Er staat een test op deze site :

  http://www.wirelessnederland.nl/modules.php?name=News&file=article&sid=755

  En de prijs van 72 euro inclusief een USB2-Wifi dongle of een PCI-kaart plus een extra antenne is wel aantrekkelijk.

  En aangezien Multikabel hem als 'aanbieding' aanbeveelt zal hij ook wel getest zijn door Multikabel en goedbevonden.
   
 5. Prijs lijkt me inderdaad niet verkeerd. Echter vind ik het jammer dat de router maar 1 enkele antenne heeft. Zie liever een router met 2 antennes, voor een beter bereik.

  Reden dat ik dit zeg is dat routers met 1 enkele antenne wel eens problemen kunnen opleveren in nieuwbouwhuizen, waar alles van beton is. De router op de begaande verdieping en de PC op zolder kan hier in minder stabiele verbinding opleveren.

  Woon je in een ouder huis, of is de afstand PC router niet raar (met veel beton ertussen) kan deze tornado router een mooie aanbieding zijn.

  TIP, kijk eens op www.routershop.nl
   
 6. 1 of 2 antennes maakt niet zoveel verschil..

  Sterker nog, een router gebruikt er altijd maar 1! Alleen de routers die MIMO ondersteunen gebruiken er meerdere.. Met andere woorden de PRE-N routers..

  Je kan beter een router kopen die een High gain antenne heeft, of waar je er 1 op kan zetten.. Zoals de WL-500G deluxe van Asus :-)

  Deze heeft een standaard RP SMA aansluiting, wat mega handig is.. Zo heb ik op mijn asus een extra high gain omni antenne zitten, nu alleen het zendvermogen nog even op 2 watt zetten.. en je hebt een BBQ.. hihihi
   
 7. Dat is niet helemaal waar. Mijn Draytek 2900G heeft 1 sterke interne antenne en de twee externen zijn verdeeld. 1 verzend alleen, de ander ontvangt alleen. Dat werkt wel ietsje beter dan gewoon 1 antenne hoor. (Alleen lang niet zo goed als een pre-n)
   
 8. Wat je zegt word idd wel gedaan, zo ook bij de wrt54g. Feit is dat er maar 1 radio in zit, die om de beurt kan zenden en ontvangen..

  Maakt dus bar weinig uit of er nu 1 of 2 antennes op zitten..

  Het enigste verschil is dat bij meerdere antennes de router een keuze heeft van welke hij het signaal wil ontvangen. Hiermee kan hij storing beter uit het signaal filteren, maar het signaal zal niet beter worden dan wanneer je een router hebt met 1 antenne..

  Ja, en interne antennes.. heel leuk, maar daar heb je dus echt helemaal geen snars aan.. Als je een beetje aan het rekenen slaat dan kom je er vanzelf achter dat de minimale optimale grote voor een wifi antenne 12.5cm is..


  Nu ga je me niet vertellen dat een stukje koper van 5 a 6 cm om een spoeltje met een stukje feriet ertussen beter is dan een externe antenne.. Om het in startrek termen te zeggen... That does not compute...

  Net even gekeken in de docu van die router.. Internal 2dBi gain diversity patch Antenna, niet echt sterk dus...
   
 9. Kuch...nu kom je op gevaarlijk terrein. Dat klopt namelijk niet. Weliswaar heb je hier de golflengte van de 2.3GHz band uitgerekend, die is inderdaad ongeveer 13cm, maar dat wil niet zeggen dat de minimale antenne grootte dus 13 cm is !
  De meest gebruikte vertikale antenne is een kwart golflengte lang bijvoorbeeld, en dat zou iets meer dan 3 cm zijn. Een dipool-antenne is iets van 6 cm hoog. Daarom zijn die sprietjes die je op een accesspoint ziet ook rond de 6cm lang omdat dit meestel een vorm van dipool is. Een antenne ter grootte van de hele golflengte zie je juist nooit. Wel kun je meerder dipolen boven elkaar zetten waardoor het lijkt of dit een hele golflengte is, maar in feite zijn dit meerdere kleine antennes op elkaar, waardoor je versterking in een bepaalde richting (gain) krijgt.

  Als je grotere antennes gaat gebruiken kunnen die inderdaad meer gain hebben, maar dat hoeft helemaal niet te betekenen dat je dan in je hele huis een beter bereik hebt. "Gain" wordt namlijk gehaald uit het "bundelen" van het uitgezonden signaal door de antenne. Er zijn dus ook richtingen van een antenne die juist minder worden. Bij een sprietje is dat in theorie aan de boven en onderkant. Maar let op: dat is theoretisch omdat er zo ontzettend veel objecten in een huis zitten die 'reflecties' geven dat je hier niets van kan zeggen omdat de "gaten" elke kant op kunnen zitten door deze reflecties.

  Een externe antenne die je in huis gebruikt heeft voor de gain niet echt nut. Het kan wèl nuttig zijn om een externe antenne aan te sluiten op een ingebouwde Wifi-kaart in een PC om bijvoorbeeld niet vlak bij een muur te staan. Verliezen doordat een antenne vlak bij een object (Muur/stalen-kast/etc) staat zijn veel groter dan de winst van een losse vrijstaande antenne. Met een externe antenne haal je dus in dat geval veel winst, maar dat komt niet door de 'gain' van die antenne, maar door zijn positie.

  En dan nog de verliezen van de stekker en de antennekabel: Bij deze hoge frequenties treden er enorme verliezen op in de dunne kabeltjes die gebruikt worden. De 3 of 4 dB gain die zo'n hi-gain antenne oplevert soupeer je al snel op in het kabeltje wat erheen loopt.

  Over de keuze van 1 of 2 antennes is ook een enorme discussie over op te zetten. Voor de een zal dit prima werken, de andere heeft er alleen maar last van. In het bestaande (oude) systeem (zonder combinatie van antennes) kun je dus een AP automatisch de beste antenne laten kiezen, maar die keuze staat dan altijd aan en kan voor een andere client de foute zijn. Zelfs bij aparte zend en ontvangstantenne kan dit juist een nadeel zijn omdat misschien de zender wel beter doorkomt, maar de ontvangstantenne kan dan net in een dip staan waardoor toch de verbinding niet goed loopt. Bij dit soort hoge frequenties met korte golflengtes kan verplaatsen van 5cm al voldoende zijn tussen goede of slechte ontvangst als je pech hebt. En dat is vaak de verschilafstand tussen beide antennes, waardoor de ene het prima doet (Zender) en de andere juist niet (ontvanger).

  Conclusie :
  Je moet de positie van een accesspoint en zijn antenne experimenteel vaststellen voor de plaatsen waar je de clients neerzet. Verplaatsen van 10cm of de antenne een beetje schuin zetten kan soms voldoende zijn. Een externe antenne heeft alleen nut als je de router/accesspoint zelf niet kan verplaatsen (bij een muur of stalen kast of zo).
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina