1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

eigen mailserver / poort-25

Discussie in 'Internet - Email' gestart door CeeS, 21 feb 2006.

Niet open voor verdere reacties.
 1. fborn

  fborn Forum Member

  Ik heb ff wat meer onderzoek gedaan en het ziet er naar uit dat SORBS DNSBL een stuk netwerk van multikabel heeft geblacklist. Kan multikabel hier wat aan doen? Hierbij de resultaten van een query bij SORBS ...

  Netblock: 84.104.231.0/24 (84.104.231.0-84.104.231.255)
  Record Created: Mon Nov 21 09:07:43 2005 GMT
  Record Updated: Mon Nov 21 09:07:43 2005 GMT
  Additional Information: Dynamic/Generic IP/rDNS address, use your ISPs mail server or get rDNS set to indicate static assignment.
  Currently active and flagged to be published in DNS
  If you wish to request a delisting please do so through the Support System
   
 2. Dit is geen blacklist ....
  Het geeft aan dat het ip zit in een range van dynamische ip-adressen en dat klopt ook.

  Sommige mailservers zijn fout geconfigureerd door alle mail die afkomstig is van dit soort ip-adressen niet te accepteren.
  Als jouw emails dus niet aan willen komen als je ze verzend vanaf je ip, zit er iets goed fout bij de mailserver van de geadresseerde. Maar dat zijn er wel meer.

  Het kan ook zijn dat die mail-server geen directe mail wil ontvangen van een andere mailserver die in een dynamic-ip-gemarkeerde range zit. In dat geval kun je de mail beter versturen via de smtp server van multikabel, die relayed jouw mail dan wel omdat het vanaf hun eigen netwerk komt.
   
 3. fborn

  fborn Forum Member

  Een collega van mij attendeerde mij er op dat het relayen niet meer werkt. Ik weet niet sinds wanneer (ik denk gisteren). In de instellingen op de service pagina zijn mijn domeinen verdwenen. Hierna meteen geprobeerd om mijn domeinen toe te voegen. De eerste foutmelding was dat mijn domain niet meer bestond of de DNS niet werkte. De tweede foutmelding was dat mijn domein niet meer voldeed aan de MX wensen. Ik denk dat er weer een oud script is teruggezet. Je begrijpt ... wordt hier absoluut niet vrolijk van.

  Is er iets stuk / aangepast?
   
 4. Weet niet, ik kan dat maandag wel navragen, maar als ik je dns-mx settings opvraag zie ik dit :

  En daarbij staat mx.multikabel.nl dus niet meer als 'hoogste-prio' ingesteld en zal het script dus klagen dat het niet kan werken.
  mail.hranolky.net vangt alles af en die resolved naar je eigen ip adres en die is weer onbereikbaar van buiten-af. Dus er is vermoedelijk iets mis gegaan met je DNS bij je hosting provider.
   
 5. fborn

  fborn Forum Member

  Ik heb gelezen dat het script aangepast was om er voor te zorgen dat je niet alleen maar mx.multikabel.nl als enige MX record hoeft op te nemen. Ik heb dit toen getest (dinsdag) en het nieuwe script werkte zonder problemen. De veronderstelling dat mijn MX instellingen niet zouden werken is niet correct. Zoals het geconfigureerd is werkt het prima, omdat dit de manier is waarop 'fallback mailservers' werken.

  Het gaat eerst naar je eigen mailservers, indien deze niet beschikbaar is (en dat is zo) gaat deze naar de volgende ... die van multikabel dus.

  Het lijkt mij dus dat multikabel (script) niet begrijpt hoe MX records werken en hierdoor dus hun script niet goed werkende hebben. Ik heb het voor mijn hoofddomein (pivovar.net) snel (binnen 1 uur) via rollernet.us laten lopen. Hierbij de MX gegevens ...

  Non-authoritative answer:
  pivovar.net MX preference = 10, mail exchanger = mail.pivovar.net
  pivovar.net MX preference = 15, mail exchanger = mail.rollernet.us
  pivovar.net MX preference = 20, mail exchanger = mx.multikabel.nl
  pivovar.net MX preference = 30, mail exchanger = relay.transip.nl

  http://rollernet.us/services.php?mx (korte uitleg over secondary MX records)
   
 6. Nou het ligt wat genuanceerder als jij stelt denk ik, want nu wordt (als gevolg van de instelling van je DNS entry) door een externe mailserver de volgende volgorde uitgevoerd:

  • - Eerst wordt "mail.pivovar.net" getest, die kan NOOIT werken omdat die naar jouw eigen ip-adres verwijst en die is nooit bereikbaar op poort-25 en zal dat ook nooit worden, daarvoor is juist de "mx.multikabel.nl" oplossing.
   - Als tweede wordt "mail.rollernet.us" geprobeerd.
   - Als derde mx.multikabel.nl
   - Als vierde relay.transip.nl.
  Ik neem aan dat de tweede optie wel werkt, dus mail voor jou wordt op dit moment altijd afgeleverd bij mail.rollernet.us door andere mailservers. Dat wordt bepaald door je DNS-entry, en niet door het multikabel-script.

  Als jij de volgende optie dus zou willen (tenminste zo begrijp ik het) :
  - Eerst proberen op de eigen mailserver thuis af te leveren.
  - Als backup mail-rollernet.us gebruiken
  - Eventueel nog een backup gebruiken

  Dan moet je de DNS zo instellen :
  10 mx.multikabel.nl
  20 mail.rollernet.us
  30 relay.transip.nl

  Want "mx.multikabel.nl" is eigenlijk hetzelfde als je eigen mailserver, omdat binnen mx.multikabel.nl juist de vertaling naar je eigen ip gedaan wordt (mail.pivovar.net). Voor de 'buitenwereld' moet je dus nooit mail.pivovar.net bekend maken omdat dit je eigen ip adres is wat niet direct kan werken.

  Het script bij Multikabel accepteerde vroeger helemaal geen andere mailservers in een DNS entry. Dat is nu gewijzigd zodat je wel secondary servers kan invullen, maar de eerste mailserver moet nu altijd je eigen server (dus mx.multikabel.nl) zijn. Dat is nu nog steeds zo volgens mij.

  Afgelopen dinsdag had je wel de mx.multikabel.nl entry bovenaan (met het laagste getal dus hoogste prio) staan in je DNS entry en nu dus niet meer, dus ik denk dat daarom het script ging klagen bij de periodieke check.
   
 7. fborn

  fborn Forum Member

  Uiteraard ligt het wat genuanceerder ;). Ik weet zeker dat je voorgestelde MX instelling gaat werken, maar dat heeft niet mijn voorkeur. Dit met het oog op een eventuele overgang naar bijvoorbeeld naar een andere ISP (ADSL) waar ik wel een mailserver kan draaien.

  Ja, uiteraard kan ik het altijd weer aanpassen. Ik kan mijn DNS vrij snel aanpassen. Ik heb je voorstel reeds ingesteld op hranolky.net. Even een uurtje wachten en dan zou het weer moeten werken.

  Mijn hoofddomein laat ik nog ff zo. Eerst ff kijken of het andere nu stabiel blijft. Ik was een beetje in de veronderstelling dat er geen checks meer zouden plaatsvinden nadat eenmaal het domein toegevoegd was. Ik denk een beetje te naief denk ik. Een leermoment.

  Ik denk dat ik maar een colo-bak gaan aanschaffen voor mijn mail. Dan ben ik ook van deze problemen af en heb ik ook geen limieten meer.
   
 8. Ik krijg steeds de volgende onderstaande melding.
  Ik heb nu al een hoop zaken gecontroleerd.
  Ik weet het even niet meer.
  ik kan wel goed verzenden maar door onderstaande melding niet ontvangen omdat de routering niet werkt.


  [1004] Het afhandelen van de registratie is mislukt. Tenminste een van de MX records voldoet niet aan de gestelde criteria. Zorg voordat u deze dienst gebruikt dat de MX records correct naar Multikabel verwijzen. Ga terug
  Wat is er mis?

  Het mx record is gemaakt en staat op prio 10. ik heb geen andere mailservers.
  Ik heb het TTL op 20 minuten gezet om te kijken of dit de boel op gang brengt, maar nee dus.

  Ik heb in de loop der jaren wel verschillende hardware op het modem gehad, maar het afgelopen half jaar niet meer. Ik ga er van uit dat het geregistreerde ip nr bij Multikabel klopt met wat ik op het moment heb.

  Rob
   
 9. PS. Mail intern werkt goed.
  port 25 staat open op mijn router en ook port 8.
   
 10. De melding houdt in dat het MX record wat je ingevuld hebt niet zou kloppen of nog niet klopt. Er zit een timeout op (die je zelf instelt op je DNS) waardoor het lang kan duren voordat de nieuwe MX instellingen bekend zijn. Maar welk domein gaat het om ? Dan kan ik eens kijken of er iets vreemds te vinden is. (als je het niet in dit forum wilt noemen kun je me ook mailen, door bijvoorbeeld op het email-knopje te klikken onderaan mijn bericht). Eerst moet de DNS entry met je MX goed staan zodat deze melding verdwijnt en je verder kunt gaan. Problemen met je IP of iets anders kan dus niet tot deze melding leiden.
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina