1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
    Dit nieuwe forum is ontstaan door de samenvoeging van Ziggo-Gebruikers en Chelloo.
    Ontzet Notitie

eigen mailserver / poort-25

Discussie in 'Internet - Email' gestart door CeeS, 21 feb 2006.

Niet open voor verdere reacties.
  1. fborn

    fborn Forum Member

    Berichten:
    15
    Ten eerste allemaal bedankt voor de hulp. Ik begin er zo langzaam niks meer van te snappen. Ik heb net in mijn router een renew gedaan en ik krijg weer het .36 adres. Als ik naar bijvoorbeeld grc.com ga zegt de site dat ik ook van .36 kom (84-104-231-36.cable.quicknet.nl). Waar gaat het dan precies mis als ik een nieuw ip-adres zou hebben. Je kan toch niks doen op het docsis modem?

    Ik denk dus dat het probleem is dat er geen mail binnenkomt. Als multikabel denkt dat ik .111 heb en het is .36.
    Het moet haast wel .36 zijn omdat al mijn domeinen daarheen wijzen en er gewoon mail op de andere domeinen (via rollernet.us) binnenkomt.

    Ik heb echt de spanning van het modem gehaald voor 1 uur lang.

    Wel jammer dat er een size limiet op de mailrelay zit. Er is nu eigenlijk geen voordeel meer om het via multikabel te laten lopen. Via rollernet.us is er ook een size limiet van 50MB. Het hebben van een eigen mailserver is juist om geen limieten te hebben.

    Hmmmmm, ik zie net op mijn laptop een bestand staan met daarin de ip gegevens bij de eerste installatie van het docsis modem. Dit adres eindigt daadwerkelijk op .111. Waar zit nu het knelpunt? Kloppen de gegevens bij multikabel mogelijk niet?

    Ik dacht dat we bij multikabel een redelijk 'vast' ip-adres hadden? Is het verstandig om het via dyndns te laten lopen?
     
  2. CeeS

    CeeS Legend (✝ 2016)

    Berichten:
    12.349
    Wanneer heb je die laptop voor het laatst direct aan het kabelmodem gehad (toen je dus dat .111 nummer had) ??

    Het IP-adres wat je hebt wordt niet bepaald door je kabelmodem, maar door het MAC-adres van de netwerkkaart of router die daaraan hangt. Als je nu dus .36 hebt is er blijkbaar iets mis gegaan met het script wat ip-adressen controleert of zoiets. Ik zal dat wel even doorgeven en dan wordt daar morgen tijdens kantooruren wel even naar gekeken denk ik.

    Het IP-adres is inderdaad redelijk vast, als je niet update houdt je dat 40 dagen vast dacht ik, als je renewed (wat dan automatisch na 20 dagen gebeurt) hou je gewoon dat nummer. Tenzij de subnetten opnieuw ingedeeld zouden worden of zoiets. Dyndns is niet noodzakelijk als je zelf een domein hebt wat je naar je ip kunt laten wijzen toch ?? Dat is alleen handig voor mensen zonder domein die toch onder een hostnaam bereikbaar willen zijn. En zo vaak wisselt je ip nou ook weer niet dat je het niet handmatig zou willen wijzigen.
     
  3. fborn

    fborn Forum Member

    Berichten:
    15
    Dit was ten tijde van de installatie van het modem dat ik mijn laptop aan het modem heb gehangen. Dat is denk ik nu zo'n 2 a 3 weken geleden. Wat ik mij wel kan herinneren is dat na het activeren en het rebooten er na ik eigelijk meteen een ander ip adres had.

    Ik wacht ff het antwoord af van de helpdesk.
     
  4. CeeS

    CeeS Legend (✝ 2016)

    Berichten:
    12.349
    Zodra je een ander apparaat met een ander MAC-adres aan je kabelmodem hangt krijg je een ander ip-adres. Toen je de laptop door een router verving is dat dus gebeurd.

    Okee, ik denk dat je morgen wel wat meer hoort. Het loopt niet via de helpdesk want zoals je weet wordt er geen support gegeven op deze mail-service door de helpdesk. Maar om de eventuele bugs eruit te halen loopt dit nu even via een 'directe toegang' bij de mensen die dit opgezet hebben.
     
  5. fborn

    fborn Forum Member

    Berichten:
    15
    CeeS, weet jij of de limiet van 50MB mogelijk nog verhoogd gaat worden. Zoals ik al eerder vermeldde heb ik een eigen mailserver om geen limieten te hebben. Ik kan de limiet wel begrijpen hoor.

    Is het zo dat het docsis modem eigenlijk alleen maar een brigde is en afhankelijk wel device (mac adres) er op wordt aangesloten er een ip-adres wordt verstrekt. Ik dacht dat het ip-adres op basis van het mac adres van het (docsis) modem wordt geleverd.
     
  6. fborn

    fborn Forum Member

    Berichten:
    15
    Cees, inmiddels werkt het allemaal. Dank voor de hulp en uiteraard ook de andere personen die meegedacht hebben. Kan de vraag over de 50MB limiet nog een antwoord krijgen. Ik zou dat zeer op prijs stellen.

    Zijn hier ook personen die ervaring hebben met het bellen via multikabel (of zit ik in de verkeerde groep). Ik ben benieuwd naar ervaringen. Ik denk er over om ook te gaan bellen via de kabel.
     
  7. Mithrandir

    Mithrandir Forum Member

    Berichten:
    236
    50mB is denk ik voornamelijk omdat Multikabel als relay dient. Vraag me af of dat snel verhoogt zal worden...
     
  8. CeeS

    CeeS Legend (✝ 2016)

    Berichten:
    12.349
    Over de 50MB limiet, die zit op alle MK mx-en denk ik en is een vrij normale limiet. Aangezien de mail via de mx-en loopt geldt die 50MB hier dus ook voor. Ik zou zeggen, breek de attachments in stukjes en stuur meer emailtjes, maar dat zal dus wel geen optie zijn voor je. Ik weet niet of dit in de toekomst meer zal worden. Ik zou me kunnen voorstellen dat zo'n limiet langzamerhand meer wordt in de toekomst, net als de mailbox-grootte die in de afgelopen tijd ook groter geworden is nu mensen steeds grotere mails sturen (foto's met veel megapixels) vergeleken met een paar jaar terug.

    Bellen via de kabel is een apart stuk van het forum voor. Waar je meer ervaringen kunt vinden. Het werkt prima, maar als je geen internet hebt, dan doet de telefoon het ook niet. Tegenwoordig is dat voor de meeste mensen stabiel genoeg (je hebt meestal nog wel een mobieltje voor noodgevallen zoals wanneer de stroom uitvalt bijvoorbeeld en je kabelmodem dus stopt en je net moet bellen). Een KPN-koperlijn is in dat geval wat stabieler omdat die vaak doorwerkt bij een stroomstoring. Of dat opweegt tegen de extra lijnkosten die je maandelijks daarvoor kwijt bent moet je zelf afwegen :)

    Over je IP en mac-adres :
    Inderdaad hangt je ip aan het MAC-adres van de netwerk-kaart of router. Het kabelmodem heeft geen invloed op je publieke-IP. Daar moet je dus wel rekening mee houden met deze mail-server optie. Niet steeds je ip-adres laten wijzigen omdat je anders onbereikbaar wordt tot je nieuwe ip bekend wordt bij het mail-script. (dat checkt 2 keer per dag je ip)
     
  9. fborn

    fborn Forum Member

    Berichten:
    15
    Dank voor de informatie. Ik had al gezien dat er een apart stukje forum voor telefonie is. Ik heb daar ff gelezen en er waren nogal wat prolemen, maar dat was eind 2005 / begin 2006. Dit was meestal opgelost met een nieuw modem.

    Even heel iets anders. Sinds ik bij multikabel kan ik bepaalde personen niet meer mailen die SORBS DNSBL gebruiken. Hieronder de melding die ik van die mailserver terug krijg. Is het zo dat de ip-adressen van multikabel voorkomen in de SORBS DNSBL?

    550 5.7.0 Your server IP address is in the SORBS DNSBL database, bye)
     
  10. Mithrandir

    Mithrandir Forum Member

    Berichten:
    236
    Dynamische adressen komen er doorgaans op voor, alleen die blocklists zijn bedoeld voor mailservers die op die dynamische adressen draaien, niet voor mensen die alleen een mailtje sturen vanaf dat adres. Verkeerd gebruik van de blocklist lijkt wel.. (Het is in eerste instantie bedoeld als een open-relay blocker)
     
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina