1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Oneigenlijk gebruik van een machtiging

Discussie in 'Ziggo - Algemeen' gestart door Borg, 25 jan 2006.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Ik kreeg een brief van MK dat ik op 3 manieren geregistreerd sta. Een deel betaal ik automatisch ( internet) maar mijn tv betaal ik met acceptgiro. Nu willen ze alles via automatische betaling regelen. Als ik het daar niet mee eens ben, moet ik maar bezwaar indienen. Volgens mij is dit omgekeerde wereld. Voor een automatische betaling moet ik toestemming geven. Volgens mijn bank ook, maar die wil zich er niet mee bemoeien. Dus als er een hoger bedrag afgehaald wordt dan ik toestemming heb gegeven heet dat oneigenlijk gebruik van een machtiging. Iemand commentaar hierop?
   
 2. Je hebt helemaal gelijk. Ze kunnen dit niet doen. Dit is opt-out en in dit geval echt niet toegestaan. Overigens begrijp ik evengoed helemaal niet waarom mensen niet voor automatisch afschrijven kiezen. Het is goedkoper en als er iets fout gaat kan je het direct laten storneren.
   
 3. We gaven je allemaal gelijk dus van een meningsverschil was geen sprake. Ik zou zelf principieel ook geeneens reageren. Gewoon accept giro's blijven betalen en als er ineens wat van je rekening word afgeschreven aangifte doen bij de bank. Nu blijken die vaak erg moeilijk te doen, niet met terugstorten maar wel met verdere stappen. Desnoods gewoon aangifte bij de politie.

  Risico is wel dat je afgesloten word... (wat dan ook helemaal onterecht is, maar ja..gaat redelijk automatisch daar. Zo lang niet betaald = afgesloten.)
   
 4. Paul

  Paul Guest

  Tja of het netjes is laat ik even in het midden, maar hoeveel moeite is het om het in te vullen en retour te sturen?
  Ik persoonlijk zou er ook niet blij mee zijn, begrijp me echt niet verkeerd, maar als het een afsluiting tegenhoud dan is mijn keuze al gauw het dan toch maar in te sturen...
   
 5. Een machtiging geef je meestal af aan een bedrijf en niet voor 1 product.
  Als je eenmaal een machtiging afgegeven hebt worden meestal alle dingen die je daar koopt automatisch afgeschreven. Als ik een nieuwe verzekeringspolis afsluit wordt die ook afgeschreven zonder dat ik daarvoor opnieuw een machtiging voor hoef te geven. Blijbaar is er in dit geval dus een machtiging afgegeven en je betaalt ook nog een nota 'met de hand'. Maar wettelijk zal hiervoor denk ik niet eens toestemming hoeven te zijn om het om te zetten. Maar dan moet je de voorwaarden even opzoeken waarvoor je ooit hebt getekend toen je de machtiging afgaf.

  In dit geval vraagt als ik het goed begrijp Multikabel dus of het goed is dat alles nu uniform afgeschreven kan worden in plaats van een deel van de producten die ze leveren aan jou, en als je dat niet wilt of je dan wilt reageren. Strikt wettelijk genomen hoeven ze dat niet eens denk ik.

  Als ik de formulieren zo zie zou je kunnen invullen dat je geen automatische machtiging wilt geven. Volgens mij kun je gewoon alles per acceptgiro doen als je wilt.
   
 6. Je geeft alleen een machtiging voor een bepaald bedrag.
  Ze mogen dan alleen het afgesproken bedrag van je rekening halen.
  Halen ze er meer af (wat volgens de wet niet mag) dan hoef je het niet te accepteren!
  Je geeft namelijk nooit een machtiging voor je HELE rekening!!!

  Veel bedrijven misbruiken de machtiging voor hun gemak, maar het mag NIET!
   
 7. Beetje off-topic denk ik op dit forum.(?)

  Aan de andere kant is het natuurlijk óók wel prettig voor degene die een machtiging afgeeft.

  Alles wordt duurder en dan zou je steeds in contact moeten treden met je krant, verzekering, energiebedrijf, huisbaas, telefoonbedrijf, internetbedrijf etc. etc. etc. Met alle gevolgen dat er iets mis gaat en je contract wordt opgezegd omdat je te weinig betaald hebt.

  Automatische incasso's zijn een redelijk grijs gebied.
  Wat CeeS schrijft is net zo waar als wat jij schrijft.

  Inderdaad geeft je in goed vertrouwen een machtiging voor één product maar feitelijk geef je een machtiging af aan het geregistreerde bedrijf die de machtiging zal gebruiken voor dat ene product. Maar het bedrijf zal die machtiging ook gebruiken als je een tweede product gaat afnemen van dat bedrijf. Makkelijk voor de klant en kostendrukkend voor het bedrijfsleven. Acceptgiro's kosten relatief een vermogen aan arbeidskosten, zowel aan de bankzijde als aan de leverancierszijde.
  Een bedrijf behoord aan de bank een handtekening te kunnen laten zien dat degene die reclameert een machtiging heeft afgegeven. Maar bij sommige on-line bestellingen kan je ook een (éénmalige) machtiging afgeven. Juridisch onjuist maar voor de consument wel makkelijk.

  Gewoon je afschriften goed in de gaten houden en bij twijfel onmiddellijk in actie komen!

  @Borg; Je hebt een machtiging afgegeven aan Multikabel voor een deelgebied van de door jou afgenomen producten. Kennelijk sta je niet onwelwillig tegenover een automatische incasso.

  Multikabel wil het jou dus makkelijker maken en ook hun administratie.
  Het spel wordt niet helemaal zuiver gespeeld (hoewel...) maar bedenk dat de arbeidskosten van (kantoor)personeel de grootste kostenpost is van een bedrijf. Die kosten worden wel verrekend in allerlei producten.
  Dat de bank zich er niet mee bemoeid is terecht. Er zijn nog geen transacties verricht en je hebt juridisch Multikabel een machtiging gegeven.

  Pas na gedane transacties zal je bank wel iets willen gaan doen voor je, maar die lopen in deze gevallen ook niet zo hard.
  Je hebt al een deelmachtiging afgegeven dus waarom zo moeilijk doen. Je moet het toch betalen. Zo zal de bank piekeren.

  Overigens heeft die bank wel aan Multikabel het recht gegeven om automatische machtigingen te kunnen uitgeven en innnen. Niet elk willekeurig bedrijf kan nl. machtigingen uitgeven en incasseren. Daarvoor moeten ze toestemming hebben van het centrale bankwezen!
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina