1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Multikabel snel los van Duitse moeder

Discussie in 'Ziggo - Algemeen' gestart door Leonardo!, 20 sep 2005.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Publicatiedatum: 20-9-2005
  Copyright (c) 2005 Het Financieele Dagblad

  Multikabel snel los van Duitse moeder
  REINIER KOOPS

  AMSTERDAM - De verkoop van Multikabel is bijna rond. De schuldeisers van moederbedrijf Primacom hebben ingestemd met de transactie. Met potentiƫle koper Warburg Pincus is een principeovereenkomst gesloten.

  Dit blijkt uit een persbericht van Primacom, het Duitse kabelbedrijf dat alle aandelen van Multikabel houdt. Multikabel is een in Alkmaar gevestigd kabelbedrijf dat 315.000 klanten in Noord-Holland bedient. Met de overname komt een einde aan een slepend pokerspel tussen de financiers van het moederbedrijf Primacom over de verkoop van Multikabel.

  Primacom heeft de opbrengst van Multikabel nodig om de schuldenberg van euro 1 mrd af te betalen. Het Duitse kabelbedrijf staat op omvallen, maar wordt in leven gehouden met een overbruggingskrediet. De verkoop van de Nederlandse dochter, die ruim euro 500 mln moet opbrengen, vormt onderdeel van een grote reddingsoperatie.

  Naast Warburg Pincus zitten er nog andere gegadigden op het vinkentouw. Volgens een woordvoerder van Primacom zijn er twee kandidaten die meer dan euro 500 mln hebben geboden. Met investeerder Warburg Pincus wordt op exclusieve basis gesproken over de laatste punten en komma's, stelt een bron die op de hoogte is van het proces. De definitieve overeenkomst wordt over een week of twee verwacht. Multikabel wil geen commentaar geven zolang de gesprekken lopen.

  Multikabel staat al lange tijd in de etalage. Het bedrijf werd in 2000 overgenomen. Toen de internethype voorbij was, kwam Primacom in financiƫle problemen doordat de rente op leningen niet meer op te brengen was. Onder de verschillende financiers ontstond vervolgens onenigheid over de vraag hoe het geld uit de verkoop van Multikabel zou moeten worden verdeeld.

  Na jarenlang getouwtrek en vele rechtszaken zijn de financiers eind vorige week tot een vergelijk gekomen. De houders van een achtergestelde lening, een consortium met JP Morgan en Apollo, zullen worden uitgekocht voor euro 375 mln. Primacom moet dit geld voor 30 november betalen. Gebeurt dit niet, dan kunnen JP Morgan en Apollo euro 50 mln extra tegemoet zien. Een consortium van banken, waaronder ING en Fortis , is akkoord gegaan met een nieuwe financiering van Primacom.

  Multikabel zet jaarlijks euro 89 mln om. Gegevens over de winstgevendheid ontbreken, omdat Primacom die niet apart rapporteert.

  Het aandeel Primacom heeft scherp gereageerd op de recente gebeurtenissen. Toen de banken vorige week hun tegoeden bevroren, daalde de beurskoers van euro 4 naar euro 1,60. Inmiddels is de koers weer boven de euro 5 geklommen.

  De transactie
  Kabelbedrijf Multikabel uit Alkmaar wordt voor ruim euro 500 mln verkocht door moederbedrijf Primacom uit Duitsland
  Primacom koopt voor euro 375 mln de achtergestelde lening van JP Morgan en Apollo terug

  De overige banken, waaronder ING en Fortis, kunnen de rest van de opbrengst verdelen en stemmen in met een nieuwe financiering voor Primacom.
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina