Phishing e-mails, spam etc. Niet intrappen!

Ja hoor, vandaag kreeg ik ook zo'n e-mail, op een e-mailadres die ik al jaren niet meer gebruik en heb uitgeschakeld. Hoe zit dat?

En wat ik vooral bijzonder knap vind is dat hij een camera heeft ingeschakeld, die ik niet eens heb. :P

Verder vind ik het erg vreemd dat dit mailtje niet in mijn spambak zat maar al mijn goede en gewenste e-mails wel. :o
Is Ziggo van slag?
 
Dat anti-spam filter van Ziggo werkt idd niet. Sinds het verschijnen moeten er al tienduizenden Ziggo klanten dit mailtje als spam aangemerkt hebben. Inmiddels zou het spamfilter dit toch moeten herkennen.
 
Mooi verhaal, jammer dat het niet vermeldt hoe het verder ging en of die vent inderdaad in de kraag is gevat. …

…Ik ken overigens De Stentor niet.

Hoe kun je dat verhaal lezen als je de Stentor niet kent? De link wijst naar een premium artikel waarvan je alleen de eerste 4 regels kunt lezen als je niet ingelogd bent. Gezien je commentaar heb je echter wel alles gelezen. (AD?)

Voor anderen die het hele artikel ook niet zien, hierbij de laatste passage uit het lange stuk in de Stentor:

Oplichter hapt toe

Dit is het moment dat de oplichter uit hebberigheid trapt in het verhaal en zelf te grazen wordt genomen. Hij mailt Koos een softwareprogramma, dat hem in staat stelt om de hele pc over te nemen. Dan vraag hij de computerexpert om zijn inloggegevens bij de bank. Koos geeft uiteraard de foute codes.

De afperser heeft nog niets in de gaten.

– Het wachtwoord klopt niet.

Koos reageert triomfantelijk.

- Daar heb je helemaal gelijk in, maar ik heb je IP-adres nu wel. Deze gaat per direct naar de politie. Met vriendelijke groet…
Woest

De man uit Enschede, die liever anoniem blijft, heeft de mailwisseling en het IP-adres inmiddels aan de politie doorgespeeld. Op basis van een IP-nummer is de locatie van de gebruikte computer te achterhalen. „Ik was niet van plan om dat zelf te gaan doen. Dat is werk voor de politie. Ik wist dat er geen filmpje kon zijn. Maar dit soort oplichting maakt me woest. Het is zo min. Dus ik dacht: wacht eens even!”
 
Ook niet abonnees van de Stentor kunnen die artikelen zien via topics.nl.
Als je op een andere krant van dezelfde persgroep geabonneerd bent kun je via www.topics alles zien van alle kranten uit die groep.
In die persgroep zit oa. trouw, AD, volkskrant, de morgen en vele anderen
 
Hoe kun je dat verhaal lezen als je de Stentor niet kent? De link wijst naar een premium artikel waarvan je alleen de eerste 4 regels kunt lezen als je niet ingelogd bent. Gezien je commentaar heb je echter wel alles gelezen. (AD?)

Voor anderen die het hele artikel ook niet zien, hierbij de laatste passage uit het lange stuk in de Stentor:
Dat was heel simpel, Devil-Strike.net plaatste daartoe de link in zijn commentaar in bericht 455 gisteren om 20:40 uur. Via die link kon ik gewoon het hele verhaal lezen. Geen idee waarom dat niet voor iedereen mogelijk is. Het zou kunnen dat er een link is tussen alle kranten van een groep dat mogelijk maakt.

Edit:
Ik wist dit niet, en heb even op een krant ingelogd die ik wel ken, maar niet op ben geabonneerd. Het lijkt erop dat een abonnement op de web editie van een krant meteen geldt voor alle kranten van de groep, de NDC (Nederlandse Dagblad Combinatie). Daarmee lijkt dit raadseltje opgelost.
 
Laatst bewerkt:
Vervolgens zit ik toch nog met de vraag hoe wat ik nu ga zeggen precies zou kunnen komen. Het lijkt mij hoogst onwaarschijnlijk dat het spammen plotseling is gestopt. Ik kreeg tot voor kort een paar spamberichten per week. Bijna altijd in de spambak van Ziggo webmail. Bij mij werkte het filter dus altijd wel terdege. Nu al een poos helemaal niets meer. Uiteraard kan ik daar alleen maar verheugd over zijn, prachtig!!!

Maar, een paar berichten terug las ik iets over DMARC. Zijnde een perfect middel om die troep meteen te keren als ip-adres en afzender niet overeenkomen. Ik kreeg nog geen reactie op mijn vraag of dit inmiddels al wordt toegepast door Ziggo. Indien niet, dan moet mijn positieve ervaring toeval zijn en begint de ergernis straks vrolijk opnieuw.. Maar indien wel, dan is het een bevestiging van wat we eigenlijk al heel lang weten. Namelijk dat vrijwel alle spammers hen berichten rondsturen met vervalste afzender-adressen.

Kortom, weet iemand inmiddels hier iets van achter de schermen?
 
DMARC heet een eigen website: https://dmarc.org

Dmarc is primair niet bedoeld om spam tegen te gaan, maar gaat het misbruiken van bestande afzender adressen tegen. In dit geval "ziggo.nl". Als een spammer een gelijkende naam gebruikt, zoals "zoggo.nl" of "ziggo.xxx.nl" dat werkt het niet. Maar dan kun je zelf zien dat de afzender naam niet klopt.

De meeste spammers gebruiken gelijkende namen omdat beveiligingen dan niet werken en omdat gebruikers meestal toch niet naar de echte naam kijkt. De doelgroep van de spammers is niet de snuggere groep mensen.
 
DMARC heet een eigen website: https://dmarc.org
.............
De doelgroep van de spammers is niet de snuggere groep mensen.
Nee, dat is al heel lang overduidelijk. Verder, de vraag kwam bij me op omdat DMARC hier even ter sprake kwam in combinatie met dat ik sinds een week totaal vrij van spam ben.

Edit:
In dit verband kwam jij zelf met die DMARC op de proppen. Een bijzonder nuttige tool naast de bestaande antispamfilters, die hiermee zeker niet overbodig worden. Want spam kan ook ongewenste reclame zijn van verder gewone bedrijven.
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan