Digitale Radio Ontvanger

Voor DVB-C2 zijn ook weer nieuwere ontvangers nodig en daar zit denk ik het probleem. Men kan +-30 Mbit meer capaciteit per transportstream verkrijgen door 4096QAM te gebruiken waardoor de ontvangst drempel ook automatisch hoger komt te liggen. Docsis 3.1 werkt met dezelfde soort technologie.
 
Laatst bewerkt:
ik zou niet weten waarom dat bij de kabel een probleem zou zijn en bij andere platformen niet.
soms gaat een vooruitgang nu eenmaal gepaard met investering. en dat kan geleidelijk. dat zie je wel aan HD ;D
 
ik denk dat het hele DVB gedoe een achterhoede gevecht is. Ziggo zal niet gauw op DVB-C2 overstappen, dan moeten ze versneld hun nu nog goed werkende DVB-C huurontvangers afschrijven. aannemelijker is dat ze tzt geleidelijk overstappen op IPTV, waardoor ze veel flexibeler zijn in het aanbieden en doorberekenen van zenders, temeer daar het lineaire kijken een aflopende zaak is. de vrijkomende bandbreedte kan heel goed van pas komen om meer en snellere internet aansluitingen - ook upload - op de segmenten mogelijk te maken.
just my 2cts
 
huurontvangers als verdienmodel is nu eenmaal een eigen keuze geweest van fUPC/Ziggo. er zijn en worden ook kapitalen mee verdient.
maar er zullen vast voldoende redenen zijn, aangezien nergens is overgestapt op deze variant.
 
ik denk dat het hele DVB gedoe een achterhoede gevecht is. ziggo zal niet gauw op DVB-C2 overstappen, dan moeten ze versneld hun nu nog goed werkende DVB-C huurontvangers afschrijven. aannemelijker is dat ze tzt geleidelijk overstappen op IPTV, waardoor ze veel flexibeler zijn in het aanbieden en doorberekenen van zenders, temeer daar het lineaire kijken een aflopende zaak is. de vrijkomende bandbreedte kan heel goed van pas komen om meer en snellere internet aansluitingen - ook upload - op de segmenten mogelijk te maken.
just my 2cts
Dit voorzie ik ook gebeuren en het zou me niet verbazen als dat samen zal gaan met Docsis 4 waarbij niet langer gescheiden up- en download frequenties zijn. Dan kan het hele spectrum ingezet worden voor Docsis en maximale bandbreedte.
 
ik denk dat het hele DVB gedoe een achterhoede gevecht is. ziggo zal niet gauw op DVB-C2 overstappen, dan moeten ze versneld hun nu nog goed werkende DVB-C huurontvangers afschrijven. aannemelijker is dat ze tzt geleidelijk overstappen op IPTV, waardoor ze veel flexibeler zijn in het aanbieden en doorberekenen van zenders, temeer daar het lineaire kijken een aflopende zaak is. de vrijkomende bandbreedte kan heel goed van pas komen om meer en snellere internet aansluitingen - ook upload - op de segmenten mogelijk te maken.
just my 2cts

Lineair kijken is geen aflopende zaak, dat is echt onzin. Bovendien als je op IPTV gaat inzetten heb je dezelfde bandbreedte als bij DVB-C (of DVB-C2) nodig alleen dan per docsis segment, en dat moet uiteraard in een multicast omgeving want als je 200 man hebt die NPO1 HD kijken in unicast ben je al 200 x 12 Mbit kwijt. Dus IP technologie is niet perse zaligmakend. Bovendien en dat is veel belangrijker, als ze DVB-C laten vallen heb je voor elke TV een boxje nodig en vervalt het gebruik van eigen apparatuur, iets waar de overheid juist op wil gaan inzetten en wil gaan verplichten. Daar voldoen ze nu aan door bijv. CI+ modules aan te bieden.

Als Ziggo op IP overstapt heb ik geen reden meer om bij Ziggo te blijven. DVB-C is juist een enorm voordeel.
 
Lineair kijken is geen aflopende zaak, dat is echt onzin.
vraag eens aan 20~30 jarigen in je omgeving hoeveel die linear kijken. in mijn omgeving sporadisch tot niet. als ze al eens nieuws of zo kijken gaat dat via internet op hun telefoon of tablet en wordt het hooguit gecast naar het grote scherm.
..... want als je 200 man hebt die NPO1 HD kijken in unicast ben je al 200 x 12 Mbit kwijt.
iedereen kijkt dan binnen zijn eigen internet bundel naar IPTV, net zoals bij KPN nu. daar zitten ook tig aansluitingen op een DSLAM en daar hoor je ook niemand over. het is per scherm dan hooguit 12 Mbit/s, wat is dat nu op een 500/500 verbinding? peanuts, zelfs als je overbooking in aanmerking neemt.
als ze DVB-C laten vallen heb je voor elke TV een boxje nodig en vervalt het gebruik van eigen apparatuur
wat betreft eigen apparatuur: DVB-C(2) is niet zo standaard als je zou denken. bij ziggo wordt zelfs je toegestane standaard apparatuur meteen geflashed met uitgeklede en verminkte firmware zodra je hem voor de eerste keer aanzet. en C2 is niet backward compatible met C, laat staan met T(2), ook omdat er hardware afhankelijkheden zijn ivm acceleratie. dat is met normen als bv mp4 en h264 ook wel, maar het is eenvoudiger die apparatuur grootschalig goedkoop te maken omdat die overal ter wereld in allerlei apparatuur bruikbaar is. omdat bij deze technologische benadering de beveiliging en administratie in het backend zit kun je met écht standaard apparatuur werken en kan de markt deze leveren ipv ziggo. er zit nl niks "eigens" meer in.

ik denk zelfs dat uiteindelijk dat net als bij bv energie het "transport" losgekoppeld gaat worden van de "content". het zou dan zomaar kunnen dat ziggo een contentbroker wordt die daarvoor gebruik maakt van aanwezige infrastructuur - lees naast hun eigen coax ook de al overal aangelegde glasvezel. tegen de tijd dat de aanwezige coax technisch end-of-life is zal die denk ik niet meer vervangen gaan worden.
 
De tijd zal het leren terrestrial, mijn glazen bol is tamelijk dof wat dit onderwerp betreft, mijn onderbuik spreekt een gevoel uit. Maar toch ben ik bang (voor jou) dat op termijn alles ip based gaat zijn al zullen daar nog heel wat jaren overheen gaan. Eerst moeten de 'Giganet' investeringen er nog uit dus ik denk zeker niet binnen nu en zeg een jaar of 5.

Overigens heeft afstappen van coax mij ook lange tijd bij KPN wegggehouden, maar uiteindelijk viel het mij 100% mee en heb ik minder storing op ip-tv dan op de coax. (Ondanks dat ik fatsoenlijke coaxbekabeling in gebruik had. Ik gebruik natuurlijk wel een echter router en cat-5e kabel en niet die KPN router/powerline rubbish. :) )

Een eigen apparatuur, dat is een kleine groep mensen als je het mij vraagt. Nee, ik heb geen cijfers maar het gros lijkt tevreden te zijn met wat de provider aanbied.
 
kleine groep? iedereen die bij fZiggo wegkomt heeft eigen apparatuur.
Ook maar gekregen in de meeste gevallen en inmiddels economisch afgeschreven. Ik moest mijn 5300 trouwens inleveren, dus kennelijk is niet alles eigen.
 
Terug
Bovenaan